Offentliga måltidens dag

Idag, torsdag 15 oktober, är det Offentliga måltidens dag. På Celsiusskolan i Edsbyn invigs den nya matsalen och eleverna har röstat fram vilken mat som ska serveras.

Många kommuner och regioner genomför aktiviteter på Offentliga måltidens dag, torsdag den 15 oktober. På Celsiusskolan i Edsbyn inviger man den nya matsalen efter att skolan renoverats och byggts om.

Erik Samuelsson, kostchef:

- Vi ser fram emot att inviga vår nya fina matsal. Eleverna har fått rösta fram vilken mat som ska serveras idag och på hemkunskapen har de bakat muffins som det ska bjudas på.

Varje dag serveras cirka tre miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige. Mer än 30 000 personer arbetar i den offentliga måltidsbranschen. Det är en omfattande verksamhet som engagerar och berör många – genom livets alla åldrar.

MATtanken är ett projekt som verkar för hållbara offentliga måltider genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte i hela kedjan från producent till konsument. I år koordinerar MATtanken satsningen Offentliga måltidens dag.

– Tvärtemot vad många tror så lagas mycket av maten från grunden. Det serveras fräscha salladsbuffér. Menyer görs klimatvänliga. Det finns ofta flera rätter som alternativ. Gästerna äter sina måltider i trivsamma restauranger, och så vidare, säger Eva Sundberg som är projektledare för MATtanken.

Eva Sundberg hoppas att Offentliga måltidens dag kan bidra till att slå hål på en del myter om offentlig mat. Offentliga måltidens dag vill inte bara synliggöra alla förträffliga insatser som görs runt om i landet. Det är också viktigt att lyfta fram att de 30 miljarder av Sveriges skattemedel som årligen läggs på offentliga måltider kan bidra till långt mer än att mätta magar.

– Offentliga måltider som används strategiskt rätt kan ge samhällsekonomiska vinster både på kort och lång sikt, som bra matvanor, bättre folkhälsa och ökad användning av livsmedel från Sverige. För att nå hela vägen krävs det dock samverkan och engagemang på alla nivåer, både nationellt och lokalt, avslutar Eva Sundberg.


Mer information

Eva Sundberg
Projektledare MATtanken
tfn 073-232 55 70
eva.sundberg@jordbruksverket.se

Erik Samuelsson
kostchef Ovanåkers kommun
tfn 0271-570 21
erik.samuelsson@ovanaker.se


Webbplats: www.mattanken.se/omd
Facebook: @offentligamaltidensdag

Senast uppdaterad