Ovanåker i topp i friskvårdsprojektet Hittaut

I mitten av maj drog Ovanåkers kommuns största Friskvårdsprojekt – Hittaut igång. Sedan dess har massor av människor ägnat sig åt att leta checkpoints i skogarna kring Alfta, Edsbyn, Kygelvallen och Skräddrabo. Totalt har ca 900 personer och 25 000 checkpoints registrerats in via app och hemsida. Det gör Ovanåker till den överlägset flitigaste Hittaut-kommunen i Sverige!

Hittaut är friskvårdsprojektet där deltagarna med hjälp av karta, gps eller smartphone ska leta checkpoints i sin närmiljö. Det har beskrivits som en blandning mellan orientering, geocaching och Pokémon Go. Helt klart är det att det är väldigt populärt och tilltalar en bred målgrupp. Hittaut finns idag på 20 orter i Sverige och har i skrivande stund över 15 000 registrerade deltagare i hela landet.

En Hitta-ut-kontroll vid en björk

Såhär ser en checkpoint-stolpe ut. Totalt finns 116 stycken utplacerade i Ovanåkers kommun. 110 finns markerade på kartan och ytterligare sex går att hitta i appen/kartan på hemsidan. Foto: Hittaut Ovanåker.

I våras startade projektet i Ovanåker som ett samarbete mellan Alfta-Ösa och Edsbyns orienteringsklubbar med bidrag från Ovanåkers kommun. Man har tryckt 11 000 kartor som har delats ut gratis till alla hushåll, skolor, företag och via ställ till turister och förbipasserande. Det högt ställda målet för den första säsongen var att nå över 500 aktiva deltagare, dvs dom som skapar ett konto och registrerar in sina koder via hemsida eller app. Detta mål kunde man dock bocka av redan i somras och nu är Hittaut Ovanåker den absolut flitigaste Hittaut-kommunen i Sverige.

I skrivande stund (15 september) finns hela 896 deltagare registrerade i Ovanåkers kommun, vilket om man ser till procent av invånarantalet är nästan 8%. Närmast bakom jagande kommun är Karlshamn med 4,1% och Hudiksvall med 4,0%. Mycket Hälsingland i topp med andra ord och en mycket övertygande ledning för Ovanåker.

–Vi är otroligt glada över detta bemötande. Vi har ju slagit vår målsättning med råge och får massor med positiva kommentarer från våra deltagare, vilket vi är tacksamma för, berättar Andreas Davidsson, projektledare för Hittaut Ovanåker.

Hur kommer det sig att Ovanåker lyckats så bra?

–Vi har fått ett otroligt positivt bemötande från kommunen, företag och skolor. Dessutom är våra arrangerande föreningar vana att hantera större ideella arrangemang, så det finns många som kunnat pusha på och driva projektet framåt på bästa sätt, svarar Andreas.

Kan man fortfarande komma igång med Hittaut?

–Det kan man absolut! Projektet pågår ända till och med den 8 oktober och fram till den dagen kan man både leta checkpoints och registrera koderna på vår hemsida eller app, berättar Andreas.

Varför ska man Hittaut?

–Du får upptäcka massor med nya platser i din närmiljö. Dessutom får du motion för både kropp och knopp samtidigt. Det unika med Hittaut är att verkligen alla kan vara med. Man kan nyttja projektet när man vill, hur man vill och med vem man vill. Och för varje registrerad checkpoint är man med i vår stora slutdragningen där man kan vinna fina priser, förklarar Andreas.

Är det något du vill slå ett extra slag för?

–Vi har en Skolutmaning för skolklasser inom kommunen. Här har Lions Alfta skänkt ett pris på 3000 kr till klasskassan, som kommer gå till en av de flitigaste Hittaut-klasserna. Vi har ett gäng duktiga klasser igång, men hade varit väldigt roligt om fler ville haka på, avslutar Andreas.

Fakta om Hittaut Ovanåkers kommun

• 11 000 kartor har tryckts och delats ut¨
• 116 checkpoints finns utplacerade
• 2017 års rojekt pågår tom 8 oktober
• Nästan 900 deltagare har Hittaut ut i Ovanåker
• Tillsammans har 25 000 checkpoints registrerats
• Gratis att vara med
• Använd karta, gps eller smartphone
• Alla kan vara med
• Mer info på hittaut.nu/ovanaker

Hitta ut-kartan i gräset

Hittaut-kartan är nyckeln för att komma ut och leta nya platser. Den finns både i pappersformat, men även digitalt via app eller hemsida för att tilltala en så bred målgrupp som möjligt. Foto: Hittaut Ovanåker

Senast uppdaterad 2017-10-26 11.09

Tyck till om sidan