Ovanåkers kommun-bor kammade hem kulturpris

Efter kultur- och kompetensnämndens sammanträde stod Mimmi Göllas och Hannie Seegers, båda från Ovanåkers kommun, som två av årets kulturpristagare.

Det är en stor ära att få lyfta fram och uppmuntra några av dem som är engagerade och drivande för att vi ska ha ett vitalt och spännande kulturliv i länet, säger Magnus Svensson ordförande i kultur- och kompetensnämnden.

Slöjd och byggnadsvård är traditionella verksamheter i Ovanåkers kommun. Det är jätteroligt att våra pristagare lyfts och uppmärksammas för det kompetenta arbete som de gör inom dessa områden, säger Carina Ulfsdotter, kulturchef Ovanåkers kommun.

Region Gävleborgs kulturpris delas ut till personer som nominerats för att under lång tid ha varit betydelsefulla för kulturlivet i länet. Kulturstipendier delas i första hand ut till enskilda kulturutövare inom kulturområdet som är bosatta i Gävleborgs län, eller som genom sin verksamhet eller sin person har anknytning till länet. Världsarvet Hälsingegårdars residensstipendium är internationellt och kan sökas av personer från hela världen, såväl kulturutövare som forskare, som på ett eller annat sätt har en idé kopplat till Unescos världsarvlista och intresserar sig för världsarvet Hälsingegårdar i Gävleborg.

Kulturstipendium om vardera 50 000 kronor och kulturprisen i form av konstverk utförda av Linda Bäckström Länk till annan webbplats. delas ut vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges sammanträde i juni. Verket heter Hybrid I-VI, 2020, och är en slags hybridisering av landskapsdjuren tjädern i Gästrikland och lodjuret i Hälsingland.

Senast uppdaterad