Ovanåkers kommun uppmärksammar Earth Hour

Den 24 mars är det dags för Ovanåker, Sverige och världen att släcka ljuset under världens största klimatmanifestation Earth Hour. Under en timme klockan 20.30−21.30 visar vi och miljontals människor världen över sitt engagemang för klimatfrågan genom att släcka ljuset.

Ovanåkers kommun deltar i Earth Hour i samarbete med bolagen BORAB, Helsinge Vatten. Ovanåkers kommun arbetar på flera områden för att begränsa vår klimatpåverkan. En verksamhet som arbetat med minskad klimatpåverkan är kostenheten som tagit ett helhetsgrepp med både matsvinn, upphandling av livsmedel, ekologiskt och lokalproducerat.

- Vi arbetar aktivt med att öka andelen ekologiska och lokalproducerade livsmedel i våra skolrestauranger. Vi gör inköp från lokala leverantörer som till exempel Siljans Chark vilka slaktar djur från Hälsingland. Vi har dessutom arbetat aktivt sen 2 år med att minska matsvinnet i kommunen säger Fia Johannessen, miljömålsansvarig Ovanåkers kommun.

Kampanj på Facebook

Årets tema för Earth Hour är klimatpåverkan från matkonsumtion. Ovanåkers kommun uppmärksammar detta med en kampanj på Facebook veckan före Earth hour. Kampanjen görs i samverkan med BORAB och Bollnäs kommun.

Klimattips:

Ät årstidsanpassat

Du kan bidra till att minska långväga transporter genom att äta livsmedel anpassat efter Sveriges årstider. Njut av jordgubbar och tomater på sommaren och rotfrukter som tål att lagras under höst och vinter. Det större utbudet under säsong ger dessutom lägre priser.

Ät upp allt

Av de livsmedel som produceras idag når bara två tredjedelar våra magar, och det är hushållen som står för den största delen av svinnet. I Sverige slänger vi i genomsnitt 45 kg ätlig mat per person varje år. Tänk på miljön och ät upp det du har på tallriken och i kylen.

Ät mer grönt och färgrikt

Tänk färg och mångfald när du äter! Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.

Ät inte anonym mat

Varifrån kommer maten som du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp? Välj mat som du – eller någon du litar på – vet var den kommer ifrån. Välj en större andel certifierad och miljömärkt mat.

Mer information och klimattips

WWF:s miljömanifestation Earth Hourlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Naturvårdsverket pratar om klimat – matenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Energispartips från Energimyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Livsmedelsverkets råd om grönsaker och fruktlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Livsmedelsverkets tips för att minska matsvinnetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Livsmedelsverkets tips på miljösmarta matvallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad 2018-03-19 10.12

Tyck till om sidan