
Utskrift från www.ovanaker.se
Ovanåkers kommun utbildar språkombud
Ovanåkers kommun har nu utbildat flera språkombud på socialförvaltningen för att bli bättre på att ta emot kollegor med olika bakgrund och språk samt stötta kollegor som är osäkra på det svenska språket och skapa en kultur där alla vågar fråga.
Ett språkombud stöttar kollegor som behöver utveckla sitt språk och arbetar tillsammans med chefen för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande med bra kommunikation.
Det är viktigt att vi som arbetsgivare reflekterar över hur vi kan bidra till att inkludera alla på våra arbetsplatser, i våra arbetsuppgifter, men även i lunchrummet eller vid fikat. Genom denna satsning kan fler inom socialförvaltningens verksamheter hjälpas åt att introducera nya personer till både yrket och till yrkesspråket. Ju mer medvetna vi är om hur vi kan underlätta för att inkludera nya kollegor, desto bättre kommer det att gå.
Vad är ett språkombud?
Språkombud är medarbetare med uppdrag att stödja kollegor när det gäller språkutveckling. Språkombuden arbetar med stöd av chefen för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande och för en bättre kommunikation. Det kan både handla om att stödja dem som har ett annat modersmål än svenska och att hjälpa kollegor i frågor om vardaglig språkanvändning.
Språkombudets uppdrag
- Att ha ett särskilt ansvar för frågor om språkutveckling på arbetsplatsen
- Att stötta kollegor i frågor som gäller språkutveckling, t. ex. vid dokumentation, telefonsamtal med mera
- Att tillsammans med chefen arbeta för att göra hela arbetsplatsen språkutvecklande
- Att använda olika verktyg för att säkerställa att informationen uppfattas av alla medarbetare
Språkombud | Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.