Svampgrytan från matsalen blev svampsoppa med varma smörgåsar.

Svampgrytan från matsalen blev svampsoppa med varma smörgåsar.

Rester som blir nya maträtter

Har ni tänkt på vad mycket gott och nytt man kan laga av rester, dvs det som blivit över från tidigare måltider? Vi slänger ca ⅓ av den mat vi handlar hem, vilket är både dåligt för miljön och för din plånbok.

Att bli medveten om just detta är en viktig del för att bli en kritisk, miljömedveten och ekonomisk konsument. På Celsiusskolan i Edsbyn har åk 8 i samarbete med kockarna på kostenheten fått ta del av rester som blivit över, dag för dag under en veckas tid. Eleverna har vid ett lektionstillfälle arbetat med “restmatlagning” eller helt enkelt skapat nya maträtter med matrester som de fått från skolmatsalen. Eleverna inspirerades att skapa helt nya maträtter och kompletterade sina matrester med t ex köttfärs eller korv.

Svampgrytan från matsalen blev svampsoppa med varma smörgåsar eller köttfärsbiffar med råstekt potatis och svampsås. Tomatsås och rivna morötter blev en ingrediens i en god köttfärspaj osv.

Det här samarbetet pågick som ett projekt under en vecka. Sedan utvärderades det och skolan kom fram till att det fungerat bra och att många elever lärt sig att man kan göra många olika maträtter av just rester.

Det var hem- och konsumentkunskapslärare Christina Eriksson som kom på idén med att laga mat av rester. Celsiusskolan är med i arbetet med kampanjen #ingesläng. Inom #ingesläng får eleverna se hur man kan laga mat med hjälp av livsmedel som är lite kantstött och även prata återvinning med BORAB.

Två elever från Celsiusskolan kommer att få åka till Bollnäs och äta frukost tillsammans med kocken Paul Svensson och fler elever från deltagande skolor i #ingesläng. Där har de möjlighet att höra Paul Svensson berätta om hur han arbetar med svinn samt ställa frågor.

- Jag kom på idén till det här sedan vi inlett samarbete med #ingesläng och jag funderade på hur jag skulle kunna få till ett bra arbetsområde som var lockande för alla elever. Efter att ha bollat idéer med kockarna på kostenheten så kom vi fram till att använda oss av de rester som redan producerats, dvs tillagats och blivit över i skolmatsalen. Det har varit ett uppskattat arbetsområde som vi gärna fortsätter att utveckla, säger hem- och konsumentkunskapslärare Christina Eriksson på Celsiusskolan.

Kocken Paul Svensson kommer även att ha inspirationsföreläsning för dig som privatperson den 27 maj i Bollnäs. Här finns mer information om det: https://www.facebook.com/events/314748165781079/?notif_t=event_friend_going&notif_id=1552944052239655länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mat från kostenheten

Fisk som blivit en god gratäng.

Senast uppdaterad 2019-03-28 07.32