SMHI varnar för mycket höga temperaturer

SMHI har gått ut med vädervarning klass 1 för Gävleborgs inland med anledning av höga temperaturer. Fram till idag väntas temperaturer på 30 grader eller högre. Efter onsdagen väntas temperaturer på över 26 grader.

Definition för Varning klass 1 mycket höga temperaturer

Maximal dygnstemperatur på 30-32 grader under tre till fyra dagar i följd. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Om prognosen ändras till en kraftigare eller mer långvarig värmeperiod uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Risker vid Varning klass 1

Risken för bränder i skog och mark är mycket stor eller extremt stor. Det innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Läs mer om SMHIs vädervarning för Gävleborgs inland.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Riskgrupper

Perioder av höga temperaturer kan ha negativa effekter på hälsan. Det kan också medföra stora risker för människor beroende på deras hälsotillstånd.

Grupper som kan vara utsatta för risk vid värmebölja är:

  • Äldre
  • Kroniskt sjuka
  • Personer med funktionsnedsättning
  • Små barn och gravida
  • Personer som tar medicin

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en informationsfilmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som berättar om hur värme påverkar kroppen och ger enkla råd till riskgrupper och deras anhöriga om hur de kan förebygga hälsoeffekter vid en värmebölja.

Film med råd vid värmeböljor

Senast uppdaterad 2018-07-18 17.30