Familj i skogen vid solnedgång

Ta hand om varandra och naturen

Naturen får oss att må bra. Det har många upptäckt de senaste åren. Här kommer tips på hur du kan bidra till ett mer hänsynsfullt friluftsliv.

När det gäller skräp är grundregeln att inte lämna kvar någonting i naturen. Det man tar med sig ut i naturen ska också följa med hem. För att underlätta är det bra att ta med en påse för att samla skräpet i.

Checklista för ett hållbart friluftsliv

  • Det finns många fina platser i naturen. Passa gärna på att utforska nya områden.
  • Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet.
  • Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen.
  • Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud.
  • Friheten är stor, men det är till exempel inte tillåtet att köra bil i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig åt.
  • Låt hunden följa med ut men ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.

Här hittar du information om vad vi har att erbjuda inom friluftsliv med cykelstigar, vandringsleder osv

Allemansrätten

Det finns vissa saker du behöver tänka på beroende på vad du vill göra. När du till exempel vill cykla, tälta, elda, klättra eller plocka blommor.

På Naturvårdsverkets webbplats finns information om allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad