Tips på en grönare jul

Vår energi- och klimatrådgivare Johanna tipsar om hur du kan göra din jul lite grönare.

Julhelgen förknippas ofta med en extra omtanke för våra medmänniskor och våra nära och kära. Men tyvärr är julhandeln sällan vänlig mot klimatet och vår livsmiljö. Idag konsumerar vi varor och förbränner fossila bränslen i en takt som är långt ifrån hållbar. Konsekvenserna av klimatförändringarna märks på flera sätt och följderna för kommande generation ser inte ut att bli lindrigare.

För att visa omtanke i ett mer övergripande perspektiv behöver vi kanske fundera en gång extra innan vi går till kassan och betalar julklapparna och julmaten, kunde jag ha valt en annan vara som transporteras kortare sträcka eller producerats på ett bättre sätt?

Här hittar du naturskyddsföreningens bästa tips för en mer miljövänlig jul

  1. Bordet - Låt julbordet bli en färgsprakande fest från växtriket. Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet, kött och fisk kan serveras på mindre fat mot slutet av bordet.
  2. Granen – Köp en svensk KRAV-märkt gran. Hittar du bara fulgranar? Köp på nätet. Plastgranar går bort. Om du inte har en sedan tidigare förstås – då använder du den.
  3. Klappen – Blicka bortom nya prylar. Varför inte ge en kul upplevelse eller något second hand?
  4. Sopan – Inslagspapper, julsnören och granen. Vad gäller här egentligen? Jo, papper sorteras som papperförpackningar (inte som tidningar). Snören åker i vanliga soppåsen och granen går i grovsoporna eller lämnas på återvinningscentralen.
  5. Fisken – Sill och ansjovis som inte är fångad i Östersjön är bra julklassiker. Arterna är inte hotade och innehåller inte särskilt mycket miljögifter. Men när det gäller lutfisken, välj MSC-märkt sej eller torsk. Laxen bör vara odlad och KRAV-märkt. Den akut utrotningshotade ålen har inget på julbordet att göra.

Vill du ha fler tips för en grönare jul kan du hitta det på naturskyddsföreningens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad sysslar en energi- och klimatrådgivare med?

Det går att vända sig till vår energi- och klimatrådgivare när det gäller energirådgivning i fastigheter, för att få svar på frågor kring solceller, laddstolpar för elbilar och en hel del annat. Rådgivningen är kostnadsfri och opartisk för såväl privatpersoner, företag, organisationer och föreningar. Men något som inte alla vet är att energi- och klimatrådgivaren även arbetar både med inomhusklimat och klimatfrågan i stort.

Med det önskar vi er alla en god jul & ett mer hållbart nytt år! Välkomna att höra av er vid funderingar gällande energi- och klimatfrågor. Mer info om energi- och klimatfrågor.

Senast uppdaterad 2019-12-19 13.30