man som bryter en cigarett på mitten

Tobaksfria veckan - Därför avstår vi från tobak!

Under vecka 47 varje år uppmärksammas den tobaksfria veckan. Tobaksfria veckan är en del av det nationella arbetet Tobacco Endgame – ett rökfritt Sverige 2025.

De flesta elever avstår helt från tobak under högstadietiden. Vi frågade några ungdomar ifrån föreningslivet varför just de har valt bort tobak.

Här ska det vara en video.
För att visa den, hantera cookies och tillåt funktionella cookies, sen uppdatera sidan.

Eller visa videon i nytt fönster.

Beroendeframkallande ämnet nikotin

Det beroendeframkallande ämnet nikotin är lika skadligt oavsett vilken produkt det är förpackat i; cigaretter, e-cigaretter, brunt snus eller vitt snus. I takt med att tobaksindustrin kommer med nya beroendeframkallande produkter är det viktigt att öka medvetenheten om riskerna med nikotin.

Marknadsföring och exponering

De flesta barn och unga utsätts idag för tobaksindustrins indirekta marknadsföring genom sociala medier, där tex betalda ambassadörer och influencers blir allt vanligare. Produktplacering i filmer, TV-program, datorspel och andra medier är en annan metod för marknadsföring av tobak till barn.

Många tänker nog att ”inte utsätts väl barn i dag för tobaksreklam?”. Faktum är dock tyvärr att tobaksindustrin fortfarande hittar många sätt att marknadsföra tobaksbruk till barn både i Sverige och i andra delar av världen. Trots industrins egna påståenden om att marknadsföringen är mycket begränsad, satsas fortfarande lika stora summor på marknadsföring och bolagens vinster visar att det lönar sig.

Förpackningar med attraktiv design är en viktig del av modern marknadsföring av tobaksvaror. Därför är det viktigt för tobaksbolagen att få visa sina varor i butikerna. Ett sätt att minska kraften i denna reklam skulle vara exponeringsförbud för tobaksvaror på säljställena, något som flera länder infört.

tjej som tittar bort

Hur pratar man med unga om tobak?

Nio av tio som börjar röka eller snusa gör det innan de fyllt 18 år och att bli beroende går snabbare än vad många tror. Forskning visar att vuxna spelar en viktig roll i att försena och förhindra att unga börjar använda tobak.

Tips om att prata med unga om tobak Länk till annan webbplats.

Tobaksfri duo

Tobaksfri Duo är en kontraktsmetod som syftar till att få unga att avstå tobak. Alla ungdomar i årskurs 6-9 har möjlighet att gå med i Tobaksfri Duo. Genom att gå med i Tobaksfri Duo får eleven rabatt i en mängd butiker under hela högstadietiden. Eleven har också chansen att vinna priser i det årliga lotteriet. Tobaksfri Duo sker i samverkan mellan kommunen och Folktandvården.

Läs om Tobaksfri Duo Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad