Eld i en ugn

Tunnbrödets dag firas med matfestival och filmpremiär

På lördag 14 maj är det tunnbrödets dag. Det firar Långheds bygdegård genom att arrangera vårmarknad och ha premiärvisning av en kortfilm om tunnbröd. Välkommen!

Långheds bygdegård arrangerar vårmarknad på lördag, på självaste Tunnbrödets dag. 30 slöjdare och mathantverkare finns på plats, det nya projektet Kulturarv längs Hässjaån presenteras och det serveras kolbullar och tunnbröd, förstås. Dessutom har den nya filmen Tunnbröd – från hagen till magen premiär. Filmare Peter Hoelstad och skådespelarna, alla boende i bygden, medverkar.

Lagom till årets upplaga av Tunnbrödets dag – alltid andra lördagen i maj – har dessutom kortfilmen Tunnbröd ­– från hagen till magen premiär. I den åtta minuter långa filmen får vi följa när 12-åriga Melody förklarar för sin bror hur bonden Roger plöjer marken, sår och skördar för att till slut åka till kvarnen för att mala mjöl. Vi får också se när Melody själv är med och bakar tunnbrödet och hur hon och brodern Liam äter en god tunnbrödsmacka hemma i köket.

Inför årets firande har barn och unga lyfts fram som en särskilt viktig målgrupp och filmen är ett sätt att nå fler med kunskap om den svenska tunnbrödstraditionen, oavsett ålder.

Vi vill bidra till att fler får större förståelse för matens ursprung och allt arbete som ligger bakom. Tunnbröd är ett utmärkt exempel för att förklara den kedjan, säger Anki Berg, tf sekreterare i Tunnbrödsakademin.

Filmen är gjord av fotograf och filmare Peter Hoelstad i samarbete med projekt Kulturarv möter framtid i Långhed och Tunnbrödsakademin, med förhoppning om att den ska bli flitigt använd i såväl skolor som inom föreningslivet. Till filmen finns en pedagogisk handledning som ska inspirera till fortsatt fördjupning för alla åldrar.

Filmen visas kl. 11, 12 och 13 i Långheds bygdegård.

Se filmen

Filmen finns på Tunnbrödsakademins webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., fri att visa för privat bruk och vid allmänna sammankomster.

Bakgrund tunnbrödets dag

Tunnbrödets dag firas andra lördagen i maj varje år runt om i hela landet, sedan 2017. Initiativet kommer från Tunnbrödsakademin som har till uppgift att värna den svenska tunnbrödstraditionen och vara landets främsta forum för att samla, sprida och utveckla kunskap om tunnbröd, och hur det avnjuts på bästa sätt. I år infaller Tunnbrödets dag den 14 maj.

Vad händer på tunnbrödets dag?

Det är upp till föreningar, privatpersoner, företag, kaféer och restauranger att arrangera aktiviteter eller på annat sätt uppmärksamma tunnbröd på sitt sätt. Det görs många olika insatser runt om i hela landet, några av dem hittar du i Tunnbrödsakademins Facebookevent ”Tunnbrödets dag”.

Senast uppdaterad