
Utskrift från www.ovanaker.se

Uppmärksamhetsveckan Spela roll!
Spela Roll! återkommer årligen kring alla hjärtans dag och handlar om att sätta fokus på situationen för barn och unga som växer upp med någon vuxen som dricker för mycket alkohol. I år äger veckan rum den 10–16 februari.
Syftet med Spela roll! är att sprida kunskap och väcka samtal om hur barn påverkas av att växa upp med vuxna som dricker för mycket alkohol. Målet är att öka medvetenheten och förståelsen för barnens situation. Men också hur omgivningen kan spela roll. För alla kan spela roll. Som lärare, ideellt engagerad idrottsledare, granne och medmänniska – alla kan spela roll.
- Det är viktigt att vi lyfter detta ämne, dels för att öka kunskapen för omgivningen runt barn och unga som lever i en miljö där det finns mycket alkohol, men också för att dessa barn och unga ska veta att de inte är ensamma, säger Therese Styverts Törnberg, folkhälsosamordnare hos Ovanåkers kommun.
Under Spela roll-veckan genomförs olika aktiviteter runt om i hela landet. Det är allt ifrån länsstyrelser och kommuner till organisationer, föreningar och privatpersoner som tar olika initiativ för att uppmärksamma frågan.
Under den här veckan är det även många andra länder som uppmärksammar barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. I till exempel USA och Storbritannien har man i flera år genomfört Children of Alcoholics Week just denna vecka. I Sverige genomfördes uppmärksamhetsveckan för första gången år 2011.
Behöver du stöd och hjälp?
Upplever du att du själv eller någon i din närhet har ett skadligt bruk eller beroende? Det kan handla om exempelvis alkohol, narkotika, läkemedel eller spel om pengar. Då kan du få rådgivning och behandling hos beroendemottagningen i Ovanåker.
Även närstående, arbetsgivare eller andra som påverkas av någons skadliga bruk eller beroende kan få hjälp av Mottagningen för beroende och våld.
Behandlingen bedrivs som öppenvård. Det betyder att du kan delta i behandlingen, men bo kvar hemma.
Det finns behandlingar som sker enskilt och sådana som sker i grupp. Det är din situation och dina behov som styr vilken typ av behandling som är aktuell.
Du kan vara anonym när du kontaktar Mottagningen för beroende och våld. Du behöver inte säga vad du heter.
Stödet kostar ingenting för dig.
Alkohol- och drogbehandlare
Telefon: 0271-570 71, 0271-570 75
Mottagningen för beroende och våld
Socialsekreterare
Telefon: 0271-570 00 (växel)
E-post: socialtjansten@ovanaker.se