Blommor i glas-vaser

Vanliga glasprodukter kan orsaka brand i sommarsolen

Visste du att en vanlig blomvas eller vattenkaraff kan orsaka brand när solen skiner? Om det finns brännbart material, som till exempel en tidning, duk eller gardin bakom glasprodukten, kan det snabbt bli så varmt så att materialet fattar eld. Tillsammans med Konsumentverket och forskningsinstitutet RISE går MSB nu därför ut med en gemensam varning till allmänheten.

Rapporten från RISE ger ett entydigt svar. När det finns en genomskinlig vätska i en genomskinlig konvex glasprodukt kan brand uppstå bakom glasprodukten. Det kan till exempel fatta eld i en tidning, duk eller gardin som är nära glaset. Den farliga brännpunkten finns inom 5–6 centimeter från glaset. Risken finns både utomhus och inomhus. En vätskefylld glasprodukt kan alltså vara brandfarlig även när den står inne i ett hus eller lägenhet och solen lyser på den.

Data från MSB visar att det de senaste tre åren har inträffat cirka 30 händelser där brandorsaken har varit någon form av reflektion i glas eller spegel. Det kan finnas ett mörkertal då MSB:s data bara omfattar de händelser där räddningstjänsten har gjort en insats.

Vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att brand ska kunna uppstå:

  • Genomskinlig glasprodukt med konvex form, till exempel en vas, karaff eller bevattningskula.
  • Genomskinlig vätska i glaset.
  • Den typ av solljus som finns på våren och sommaren.
  • Brännbart material bakom glaset, till exempel papper, textil eller trä.

Ställ inte glas i solljus

– Tänk på hur du placerar glasprodukter som har den här formen och är genomskinliga. Ställ dem inte i direkt solljus och tänk på vad som står bakom produkten, säger Maria Holmberg, utredare på Konsumentverket.

Mer information

Läs hela pressmeddelandet från konsumentverket här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad