hälsingegård

Världsarvsstipendium/residens 2023

Är du intresserad av Världsarvet Hälsingegårdar och har en konstnärlig idé kopplat till Unescos världsarvlista som förenar Världsarvet Hälsingegårdar med andra världsarv i Sverige eller övriga världen? Då kan du söka Världsarvet Hälsingegårdars residensstipendium!

Världsarvet Hälsingegårdars stipendium/residens (World Heritage Scholarship) instiftades 2018 av Region Gävleborg. Stipendiet riktar sig till personer som har en idé kopplad till Unescos världsarvslista, intresserar sig för Världsarvet Hälsingegårdar, och kan koppla det till andra världsarv på ett konstnärligt eller forskande sätt. Stipendiet är öppet för konstnärer, forskare och andra kulturellt utövande människor. Stipendiet ges till den person som på bästa konstnärliga eller forskande sätt kan koppla världsarvet Hälsingegårdar till ett eller flera andra världsarv i Unescos anda.

Världsarvet Hälsingegårdars stipendieresidens innebär att utsedd stipendiat få bo en månad på någon av världsarvsgårdarna; Kristofers i Järvsö eller Erik-Anders i Söderala samt 50.000:- (ca 4500 euro) för att kunna förverkliga den idé som hen i fråga sökt för. Resa till och från Hälsingland ingår. Residensstipendiet ett internationellt stipendium vilket betyder att det kan sökas av personer från Sverige och resten av världen. De senaste åren har vi haft ansökningar från 45 (!) olika länder. Det visar att intresset för Världsarv är stort och idag viktigare än någonsin då världsarven tar sin utgångspunkt i fred och demokrati.

Ansökan är öppen 15 december 2022 - 15 februari 2023. Läs mer och ansök här:

Världsarvsstipendium/residens - halsingegardar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Kulturpriser och stipendier - Region gävleborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad