Vi rekommenderar testning för covid-19

Ovanåkers och Bollnäs kommun rekommenderar gemensamt att alla barn med symtom testas för covid-19. Detta är i samråd med företag i kommunen som har stor del av personalen frånvarande med anledning av vård av barn eller egen sjukdom.

Närvaro i skola och andra vardagssammanhang är viktiga för barn och ungdomars hälsa. Närvaro för vårdnadshavare i arbete är viktigt för företagens produktion.

Folkhälsomyndighetens nationella vägledning rekommenderar att unga testas för pågående covid-19. Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller i första hand barn och unga i skolålder men även barn i förskoleålder i en situation där man lokalt eller regionalt ser ett ökat antal fall.

Ovanåkers och Bollnäs kommuner har tagit beslutet att rekommendera provtagning på barn även i förskoleålder med anledning av stort bortfall av personal som är hemma för vård av barn inom kommunernas företag.

Om testet visar att barnet inte har covid-19 möjliggör det en snabbare återgång till skola och andra verksamheter så fort allmäntillståndet tillåter.

Här kan du läsa hela rutinen för återgång till skola efter sjukdom Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad