Myter om kost och träning
Olivia Östling är 21 år och studerar till dietist på Uppsala universitet. Under sommaren 2020 har hon hjälpt till med det folkhälsoprojekt Ovanåkers Kommun driver för barns hälsa och övervikt. Olivia svarar här på frågor om kost och träning och pekar hål på vanliga myter om viktnedgång.
Film om fem vanliga myter om viktnedgång
Sammanfattning av Olivias föreläsning!
- Nyckelhålsmärkning
- Gör goda val redan i mataffären
- Skilj på vardag och helg
- Inga förbud, men begränsningar
- Helheten är det viktiga, hitta ditt sätt
Livsmedelsverket och nyckelhålet är till för att hjälpa konsumenterna att hitta hälsosammare livsmedelsalternativ, både när de handlar mat och äter på restaurang.
Nyckelhålet ställer krav på fettmängd, fettkvalitet, fiberhalt och på hur mycket socker och salt ett livsmedel får innehålla. Frukt, grönsaker, kött och fisk får nyckelhålsmärkas liksom bröd, flingor, pasta, mejeri- och charkprodukter.
TIPS på sidor med bra recept!
- Livsmedelsverket, “Nyckelhålsrecept”: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/nyckelhalet/nyckelhalsrecept
- Ica, “Nyttiga veckomenyer”: https://www.ica.se/halsa/artikel/nyttig-veckomeny/
- Hanna Olvenmark, www.undertian.se

Kontakt
Folkhälsosamordnare
Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se