Kontakt

Föreläsare folkhälsoveckan 2022

Varje höst under vecka 37 arrangerar Ovanåkers kommun i samarbete med hälsocentralerna en Folkhälsovecka i syfte att öka kunskapen om och väcka intresse för vad folkhälsa innebär. I år infaller vecka 37 mellan den 12 - 18 september.

PT-Fia - Om att små förändringar gör verklig skillnad när vi vattnar där vi står

Kollage av foton på aktiviteter under Folkhälsoveckan 2020.

Sofia Ståhl

Måndag 12 september Kl. 18:00-19:00 Celsiusskolans aula, Edsbyn föreläser Sofia Ståhl, mer känd som PT-Fia, en prisad hälsoentreprenör, programledare och författare.

Som PT-Fia driver hon en av Sveriges största hälsobloggar och har tagit emot priser som Årets Hälsoinspiratör, Årets Hälsoblogg och Årets Träningsblogg. Hon är hälsoprofil i magasinet Femina och författare till flera böcker inom hälsa och träning. Sofia Ståhl programleder sin podcast Ofiltrerat samt TV-programmet Lyckomaten i SVT tillsammans med Tareq Taylor.

Med värme, humor och igenkänning beskriver Sofia Ståhl fällorna vi lätt hamnar i när vi vill ändra vår livsstil och ta bättre hand om oss själva. Hon upplever att träning idag handlar mer om press, prestation och perfektion än den rörelseglädje och hälsofrämjande aktivitet det borde vara. Det viktiga är inte att du försöker uppnå ett ”perfekt” hälsosamt liv, tränar mest eller äter det som alla andra gör. Det viktiga är att du strävar efter att hitta den balans som faktiskt fungerar i ditt vardagspussel, säger Sofia Ståhl.

Utifrån sin stora kunskap som utbildad Certifierad kost- och träningskonsult kombinerat med egna erfarenheter av utmattning och depression, föreläser Sofia Ståhl om att vägen till en sund livsstil inte behöver vara prestationsinriktad och krånglig.

Anmäl dig här Öppnas i nytt fönster.

Måns Lööf - Jag vill få bort tanken att det är svårt och komplicerat

Måns Lööf

Onsdag 14 september Kl. 18:00-20:00 Celsiusskolans aula, Edsbyn. I en föreläsning med Måns Lööf får du får tips och verktyg som stärker dig i rollen som vuxen i en verksamhet med barn och unga.

Upplever du det som svårt att bemöta olikheterna i din grupp? Vill du få kunskap och inspiration i hur man bemöter barn och ungdomar med osynliga funktionsvariationer?

Måns Lööf, utbildad sjuksköterska, KBT-terapeut och idrottsledare. Han arbetar till vardags med barn och unga med särskilda behov inom barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle. Inom sitt arbete har han arbetat fram ett behandlingsprogram för barn och ungdomar med ADHD, Skills, och belönats med priser för sitt arbete med appen HIPR. I över 15 år har han utbildat och föreläst för hela Sveriges idrottsrörelse kring konsten att leda barn och ungdomar med NPF. Han är en eftertraktad resurs i hela landet. Idag är Måns en aktiv folkbildare. Han har bland annat medverkat i UR-produktionerna ”Fatta familjen”, ”Superungar” och ”Superföräldrar”.

Måns viktiga budskap är -"Jag vill få bort tanken att det är svårt och komplicerat"

Anmäl dig här senast 12/9 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Missionskyrkan vill bjuda in allmänheten till en gratis föreläsning under Folkhälsoveckan på temat existentiell hälsa.

Josefin Lennartsson - Från överlevare till livskonstnär

Söndag 18 september

Plats: Missionskyrkan, Ullungsforsvägen 9, Edsbyn
Tid: 16:00-17:30

Om föreläsningen - Sjukhälsotalen med stressrelaterade orsaker ökar, den psykiska ohälsan kallas för nästa stora folkhälsoproblem. Men tänk om det inte är något problem. Tänk om våra kroppar säger något grundläggande om vår tillvaro, om mänsklighetens villkor och vår existens? 

Enligt Världshälsoorganisationen WHO finns det en aspekt av vår hälsa som spelar en avgörande roll för hur vi möter och hanterar vår helhetshälsa. Det är den existentiella dimensionen, som handlar om allt från hopp för framtiden till att känna samhörighet. Forskning visar ett tydligt samband mellan den ökande psykiska ohälsan och de existentiella frågorna. I en tid av klimatkris, krig och ekonomisk osäkerhet är det mer aktuellt än någonsin att ge fokus åt den existentiella hälsan.

Josefin Lennartsson är teolog och vidareutbildad inom existentiell hälsa och vägledning. Hon har egna erfarenheter av hur den existentiella dimensionen spelar en avgörande roll. Ett trauma i barndomen gav henne en överlevares livsstil men tack vare det existentiella perspektivet fick hon nycklar till att skapa konst av livet. Hon har en förmåga att både beröra och inspirera när hon delar sin livsberättelse och undervisning om den existentiella hälsans olika dimensioner.

Ingen anmälan.


Läs mer om olika aktiviteter under folkhälsoveckan:

Kontakt

Folkhälsostrateg

Ulla-Marie Nilsson
Tfn: 0271-572 85
E-post: ulla-marie.nilsson@ovanaker.se

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se


Senast uppdaterad