Kontakt
Mamma och barn i skogen.

Foto: Christian Olars

Friluftslivets år 2021- Luften är fri

Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket för att få fler människor att prova friluftsliv och öka kunskapen om friluftslivets värden och allemansrätten.

År 2021 är utsett till Friluftslivets år - På den här sidan samlar vi länkar och information om vad som är på gång i Ovanåkers kommun.

Projektet Luften är fri – Friluftslivets år är Sveriges hittills största satsning på friluftsliv. Syftet med projektet är att fler ska prova på och även fortsätta med friluftsliv. Forskning visar på många positiva effekter på såväl fysisk som psykisk hälsa av att vara ute i naturen och röra på sig.

Projektet

Det finns väldigt mycket forskning kring svenskt friluftsliv och det är ur forskningen Luften är fri har formats. Vi vet att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Vi vet att de allra flesta i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor.

Men vi vet också att det finns hinder som kultur, familjetraditioner och ekonomiska förutsättningar som gör att personer i specifika grupper i samhället inte nyttjar friluftslivet i samma utsträckning som andra. Dessa hinder vill projektet förebygga genom att visa på att det finns aktiviteter för alla, att det finns aktiviteter nära hemmet och att det inte alltid behövs dyr utrustning. 

Vi vet också att friluftslivet har en stor inverkan på folkhälsan eftersom det lockar personer till fysisk aktivitet utomhus och förebygger stillasittande och isolering. Ändå är Sverige ett av de länder som har högst procentuell andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Friluftslivet kan inte ensam besegra psykisk ohälsa, men inom projektet är vi taggade att bidra till en bättre folkhälsa.

Luftenarfri.nulänk till annan webbplats

Luften är fri logotyp

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Ulla-Marie Nilsson
Tfn 0271-572 85
E-post ulla-marie.nilsson@ovanaker.se

Therese Styverts Törnberg
Tfn 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Projektutvecklare

Andreas Davidsson
Tfn 070-425 47 94
E-post info@andreasdavidsson.se

Senast uppdaterad