”Mat och Covid-19”

Skollunchen kan vara dagens höjdpunkt. En god handhygien kan hindra att smitta sprids.

Livsmedelsverket - Coronapandemin och offentliga måltider

Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Som alltid när man lagar och äter mat behöver händerna vara rena. Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av magsjuka. Att ofta tvätta händerna med tvål och vatten minskar också risken för spridning av coronavirus.

Coronapandemin påverkar oss fortfarande, mer eller mindre. Här finns information om vad som nu gäller för
Offentliga kök - coronavirus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konsument - coronavirus Länk till annan webbplats.

Företag - coronavirus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndigheten - Handhygien för allmänheten

Även utanför vården, ute i samhället bland allmänheten, kan handhygien minska risken för att sprida smitta mellan personer. Bakterier och virus kan överföras till händerna efter kontakt med förorenade ytor som exempelvis handfat, handtag och disk-och arbetsbänkar etc. Om man sedan kliar sig i ögat eller stoppar fingret i munnen kan bakterierna eller viruset orsaka sjukdom. En bra regel är att tvätta händerna före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Genom att tvätta händerna med tvål och vatten kan risken för smitta minskas. I de sammanhang där möjlighet till handtvätt är begränsad kan handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel) vara ett alternativ.

Handhygien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så tvättar du händerna – affisch Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Senast uppdaterad