Kontakt
Textinformation om barns hälsa

Fysisk aktivitet på recept

Visste du att fysisk aktivitet kan skrivas ut på recept, precis som läkemedel? "Fysisk aktivitet på recept" är en metod där vården, genom hälsocentralen, kan ordinera fysisk aktivitet som en del av din behandling. Det kan vara ett stöd för dig som vill komma igång med rörelse i vardagen eller hitta en motionsform som passar just dina behov.

"Fysisk aktivitet på recept" handlar inte om att du måste börja träna på gym eller springa långa sträckor – det viktiga är att hitta en rörelseform som känns bra för dig och som du kan göra regelbundet.

Så här fungerar det

"Fysisk aktivitet på recept" är en metod som bygger på forskning och hjälper människor att röra på sig mer. Den kan användas både för att förebygga och behandla sjukdomar. "Fysisk aktivitet på recept" kan skrivas ut av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som känner till personens hälsa och metoden. "Fysisk aktivitet på recept" kan ordineras till barn från 6 år, ungdomar och vuxna.

Vem kan skriva ut Fysisk aktivitet på recept?

Läkare, fysioterapeuter och sjuksköterskor ordinerar oftast fysisk aktivitet. Men alla legitimerade vårdprofessioner kan skriva ut fysisk aktivitet om de har rätt kunskap och utbildning.

Vem kan få Fysisk aktivitet på recept?

Alla som behöver fysisk aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar kan få "Fysisk aktivitet på recept".

Vilken sorts aktivitet?

Receptet kan gälla aktiviteter som promenader, trädgårdsarbete eller att cykla eller gå till jobbet. Det kan även handla om organiserade aktiviteter, som vanliga motionsgrupper eller särskilda grupper för personer med "Fysisk aktivitet på recept". Det är individens behov och val som avgör.

Vad kan du göra i Ovanåkers kommun?

I vår kommun finns många möjligheter att vara aktiv! Här är några exempel:

  • Promenader – Välj våra vackra naturstigar eller upplysta motionsspår.
  • Friluftsliv – Vandra, paddla eller åk skidor i vår fantastiska natur.
  • Gruppträning – Delta i vattengympa, yoga, gympa eller styrketräning hos lokala aktörer.
  • Simning – Håll igång med simträning eller vattengympa.
  • Föreningsidrott – Fotboll, bandy, innebandy, padel, ridsport, dans och mycket mer!
  • Cykling – Utforska våra cykelleder och upplev rörelse i naturen.
  • Rörlighet och styrka hemma eller vid gym och utegym – Enkla övningar kan göras inomhus eller utomhus.

Här hittar du information om och länkar till olika idrottsföreningar, friskvårdsverksamheter och gym som finns i Ovanåkers kommun.

Idrott och motion Öppnas i nytt fönster.

Psst! Fysisk aktivitet på recept förkortas oftast FaR.

För idrottsföreningar

Vill ni bidra till en förbättrad folkhälsa och samtidigt få en kostnadsfri marknadsföring av er verksamhet? Ta i så fall vara på möjligheten att bli FaR-aktivitetsarrangör!

FaR står för Fysisk aktivitet på recept. FaR kan förskrivas av hälso- och sjukvårdspersonal som är utbildad i FaR-metoden. En förutsättning för att få ett FaR är att personen bedöms kunna utföra den ordinerade aktiviteten utanför hälso- och sjukvården, antingen på egen hand eller i organiserad form hos en FaR-aktivitetsarrangör. Som ett stöd i att hitta en aktivitet som matchar personens behov och önskemål har Region Gävleborg en aktivitetskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där alla FaR-aktivitetsarrangörer finns presenterade.

Att vara FaR-aktivitetsarrangör är inget tidskrävande uppdrag. Kunder med FaR tränar under eget ansvar och på samma villkor som övriga kunder. De betalar också samma avgifter som övriga, om ni själva inte väljer att ha en specifik rabatt för de med ett FaR. Det krävs ingen utbildning för att bli FaR-aktivitetsarrangör men alla i verksamheten behöver ha kunskap om vad FaR innebär. Det tillsammans med några andra grundläggande förutsättningar behöver ni uppfylla för att bli FaR-aktivitetsarrangörer.

För att så många som möjligt ska ges bra förutsättningar att hitta en passande aktivitet är ambitionen att aktivitetskatalogen ska ha ett brett utbud. Region Gävleborg söker därför nya FaR-aktivitetsarrangörer. Det är enkelt att komma igång och ni har möjlighet att få stöd vid behov. Hoppas att ni vill vara med - tillsammans kan vi hjälpa fler till ett aktivt liv!

Vill ni bli FaR-aktivitetsarrangör? Eller har ni frågor?

Kontakta:

Sofia Gille, projektledare
Avdelning Folkhälsa och hållbarhet, Region Gävleborg
sofia.gille@regiongavleborg.se
Tfn: 026-531233
Mobil: 070-3038155

Kontakt

Folkhälsosamordnare

Therese Styverts Törnberg
Tfn: 0271-570 23
E-post therese.styvertstornberg@ovanaker.se

Senast uppdaterad