
Utskrift från www.ovanaker.se

Våld i nära relation – det angår oss alla
Att utsättas för våld, hot eller kontroll av någon man står nära är aldrig okej. Det kan börja med svartsjuka och misstänksamhet – men utvecklas till kränkningar, hot och slag.
Tillsammans skapar vi trygghet och god folkhälsa – varje dag.
Just nu uppmärksammas den nationella kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt". Kampanjen lyfter ett växande samhällsproblem – våld i ungas partnerrelationer, något som får allvarliga konsekvenser för ungas liv och hälsa.
Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport från februari 2025 är unga vuxna i åldern 16–29 år betydligt mer utsatta för våld i partnerrelationer än äldre. Kvinnor i denna åldersgrupp löper mer än tre gånger så hög risk att utsättas jämfört med kvinnor över 45 år. Det är vanligast att män utövar våld mot kvinnor i heterosexuella relationer, men våld kan förekomma i alla typer av relationer och ta sig uttryck både fysiskt och psykiskt – oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning.
Kampanjens syfte är att uppmärksamma problemet och synliggöra det stöd som finns för unga, samtidigt som den vill stärka kunskapen hos föräldrar och andra vuxna i ungas närhet. Bakom kampanjen står Jämställdhetsmyndigheten, Polismyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se.
🌐 På kampanjens webbplats hittar du:
- Information och stöd för dig som är ung och utsatt för våld
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Stöd om du själv utövar våld
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Hjälp om du är orolig för en vän
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Tips till dig som arbetar med unga
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Men det här är inte en fråga vi bara ska prata om under några veckor – det här är ett arbete som måste pågå hela tiden. Ett tryggt och hållbart samhälle kräver att vi arbetar långsiktigt och förebyggande, på alla nivåer.
Jämställdhetsmyndigheten betonar att våld i nära relationer även är en arbetsmiljöfråga. Det innebär att ansvaret för att förebygga och motverka våld inte enbart ligger hos det offentliga, som kommunala verksamheter och skolan. Även företag, föreningar, organisationer och varje individ har en viktig roll. För att bidra till ett tryggare samhälle behövs inte alltid omfattande utbildningar eller särskilda möten – ofta är det i vardagen, genom enkla handlingar, omtanke och civilkurage, som den största skillnaden sker. Mänsklighet i praktiken – varje dag.
📞 Vid fara – ring 112
📞 För stöd – kontakta socialtjänsten
📞 För att anmäla brott – ring 114 14 eller besök polisen
💬 Har du sett eller hört något? Tipsa polisen.
Tillsammans skapar vi trygghet – för unga och vuxna, varje dag.
För polisen råder det ingen tvekan. Att utsätta en närstående för våld, hot eller kränkningar är ett allvarligt brott. Om du eller någon du känner – vuxen eller barn – är utsatt. Vi förstår att det inte är enkelt, men en kontakt med oss kan vara ett steg på vägen.
Om du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott kan du tipsa oss: 👉 Tipsa polisen Länk till annan webbplats.
Du hittar mer information på:
👉 Lättläst information om våld i familjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
👉 Information på olika språk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Behöver du hjälp?
Till socialtjänsten kan du som har blivit utsatt för hot och våld i en nära relation få hjälp och stöd, men också om du befarar att någon i din omgivning far illa. Mer information hittar du här:
Hot och våld i nära relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.