Ovanåker har länets bästa företagsklimat – men tappar i ranking

Företagarna i Ovanåker ger kommunen högt betyg i företagsklimat. Ovanåker får 3.7 i betyg vilket placerar Ovanåker i topp i Gävleborgs län och en ranking på plats 112 av Sveriges 290 kommuner.

Varje år skickar Svenskt Näringsliv ut en enkät till företagare för att ge sin bild på hur de tycker att företagsklimatet är i den egna kommunen. Nu är svaren summerade vilket placerar Ovanåker på ranking 112 av landets 290 kommuner.

Ovanåker tappar i ranking från fjolårets placering 100, men betyget har ökat från 3.6 till 3.7 i betyg. Det är det högsta betyget som Ovanåker någonsin haft. Anledningen till rankingtappet beror på att flera kommuner arbetar hårt med att förbättra företagsklimatet och får högre betyg och klättrar i ranking.

Mikael Jonsson (M) är näringslivspolitiskt ansvarig:

- Det är positivt att företagsklimatet i Sverige totalt förbättras. Vårt eget betyg är det högsta vi haft någonsin. Vi behöver vara fortsatt lyhörda inför de utmaningar och problemställningar vi ser och ställs inför, säger han.

Arbetet med att förbättra företagsklimatet är en ständig pågående process och i Ovanåker är det allas ansvar, både politiker och tjänstepersoner, att företagarna ska känna att det får god service och att myndighetsutövningen är korrekt.

- Vi är en liten kommun och vi är många som dagligen möter företagare i sitt jobb eller på fritiden. Det är viktigt med attityder och att vi har förståelse för varandras roller, säger Lina Kronberg, näringslivsutvecklare i Ovanåkers kommun.

Ovanåker har arbetat mer lyhört och handlingskraftigt för att förbättra företagsklimatet. Som exempel arrangeras frukostmöten för företagare nio gånger per år, kommunen har ett aktivt näringslivsråd och nyligen inrättades ett internt forum bland kommunala tjänstepersoner där företagarfrågor är i fokus.

- För att säkerställa vårt stigande betyg har vi under året arbetat fram ett handlingsprogram för näringslivspolitiskt utveckling. Den är för tillfället under politiskt beredning, säger Carina Ulfsdotter, chef för kultur- och fritidsavdelningen.

Svenskt Näringsliv ansvarar för attitydundersökningen. Läs mer om den här: https://www.svensktnaringsliv.se/ Länk till annan webbplats.

Ytterligare upplysningar för media:

Mikael Jonsson
Vice ordförande kommunstyrelsen och näringslivspolitiskt ansvarig
Tfn: 073-093 34 33

Carina Ulfsdotter
Kultur- och fritidschef
Tfn: 0271-570 61

Lina Kronberg
Näringslivsutvecklare
Tfn: 0271-570 33

Frågor om undersökningen:
Lotta Pettersson
Regionchef Svenskt Näringsliv
Tfn: 026-54 36 94

Senast uppdaterad