Ovanåker toppar listan i statistik från Arbetsförmedlingen

Från sämst i landet – till bäst – på fem år. En ny strategi blev en riktig framgångssaga i Ovanåkers kommun.

2016 såg det inte särskilt lovande ut. Omkring 60 procent av alla som tog del av etableringsprogrammet i Ovanåkers kommun hade inget jobb efteråt.

Etableringsprogrammet är ett stöd i form av aktiviteter och utbildning för vissa nyanlända invandrare, som fyllt 20 men inte 65 år och nyligen fått uppehållstillstånd. Målet är att deltagarna så snabbt som möjligt ska lära sig svenska, hitta ett jobb och klara sin egen försörjning.

I programmet kan till exempel ingå språkutbildning, utbildning, stöd vid jobbsökning, validering, eller rådgivning för att starta eget. Men i Ovanåker valde man att ta ett annat grepp och prova något nytt för att försöka förbättra chanserna för deltagarna. Det landade i ”utvidgad yrkespraktik”.

Det innebär att deltagarna under en del av programmets gång varit utplacerade hos företag och fått arbeta. Det har skett i samarbete med såväl arbetsgivare som fackföreningar och utgången har varit lyckad:
- När placeringen är över är det många som helt enkelt har fått en anställning och fått jobba kvar, berättar Tomas Larsson som är chef på utvecklingsavdelningen.

När Arbetsförmedlingen publicerade statistiken för våren 2020 fick kommunen ytterligare en bekräftelse på att man gjort något rätt: tre år efter att utplaceringarna sattes igång, har Ovanåkers kommun nu klättrat från jumboplatsen till att ha landets bästa resultat när det gäller hur många som går från etableringsprogrammet till en anställning.
- Vi är ju en liten kommun och det är klart att ganska små förändringar kan få väldigt stor effekt på statistiken här. Men det är ändå väldigt roligt att kunna säga att vi faktiskt gått från sämst till bäst, säger Tomas Larsson.

Senast uppdaterad