Kontakt

När vi gräver guld i Ovanåker

”Guld finns där du hittar det” är ett uttryck som ofta används bland guldgrävare. Skogarna i Ovanåker är fyllda av små vattendrag som passar alldeles utmärkt för den som vill hitta det åtråvärda guldet. Så varför inte prova lyckan och gräva guld i Ovanåker i sommar?

Text och foto: Christian Olars.

Att vaska efter guld kan alla göra. Ett par stövlar, en vaskpanna och ett gott tålamod är allt som behövs. Men en spade, ett såll och en lupp är också bra att ha för den som vill börja leta guld.
Vi tog kontakt med Joakim Larsson, som ofta ägnar sig åt guldkantade äventyr i Ovanåkersskogarna och även erbjuder kurser inom mineraljakt och guldgrävning, för att be honom dela med sig av sina bästa tips till den som vill prova lyckan i sommar.

Först och främst betonar Joakim att man måste ta hänsyn till och följa allemansrätten då man ofta är på någon annans mark och letar. Inte störa inte förstöra!

Sedan måste man lära sig grundtekniken att vaska guld. Joakim föreslår att man går en kurs eller tittar på instruktionsfilmer på YouTube, någonting som han själv gjorde mycket för att lära sig till en början. Kort sammanfattat är själva principen för vaskningen att med hjälp av vatten använda guldets densitet och sortera bort lättare material. Guldets densitet gör att det hamnar under sand och grus i vattnet och därför blir kvar i botten av pannan.

Att vaska guld är spännande och roligt. Men frågar man Joakim så är det viktigast av allt de fina naturupplevelserna som guldjakten medför. Hittar man något så är det bara en bonus förklarar han.

Joakim Larsson håller en blå plastskål med vatten och lite grus i botten.

Det som blir kvar i botten av pannan kan vara något värdefullt!

Guldkorn i en liten glasbehållare i en hand.

Det är kanske inte en skattkista full med glimmande förmögenheter, men guld är det ändå!

Guldvaskningens grundprinciper

  1. Vaska i vattendrag som har lite liv och rörelse och har grus och sten på botten, inte i stillastående vatten med leriga och dyiga bottnar. De tyngre guldkornen faller till botten snabbare och de lättare kornen flyter med strömmen lite längre. Så leta därför efter platser där vattnet lugnar ner sig efter en fors, i sprickor, insidan av en kurva, gropar, bakom och under stenar, samt under vattenfall och uppbyggda sandbankar.
  2. Börja med att fylla pannan med grus och sand. Ett tips är att först sila bort stenar och det stora grova gruset genom ett såll.
  3. Rotera och skaka pannan fram och tillbaka, runt och runt, sida till sida, samtidigt som du hela tiden sköljer bort det övre lagret av sand ur pannan. På så sätt kan det materialet som är tungt (förhoppningsvis guld) sjunka ner till pannans botten.
  4. Till sist kommer det allra tyngsta och finaste materialet att finnas kvar på botten av pannan. Nu gäller det att vara försiktig så att det som är kvar inte sköljs bort. Kvar blir om du har tur någonting glimrande – guld!

Senast uppdaterad