Kontakt

"Nyfikenheten har tagit mig dit jag är"

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars.

Hannie Seegers och maken Tryggve Henriksen träffades då båda jobbade på American Express i London. Hannie är från Nederländerna och Tryggve kommer från Norge. Nu bor de i Fullen, där de får mer tid över till annat, samtidigt som Tryggve jobbar kvar på företaget.

Tryggve Henriksen.

Tryggve distansjobbar mot London från hans och Hannies hus i Fullen.

–Det var vid en arbetsresa till Stockholm som jag förälskade mig i landet, sett från ovan. Jag var van vid trångboddheten i Nederländerna och i London och när jag såg all skog vid landningen i Sverige så tänkte jag att i det här landet ska jag bo, säger Hannie.

Att deras hem skulle bli i en stuga i Fullen var mest slump. Under flera år besökte paret Sverige flera gånger om året. De paddlade kanot, vandrade och var ute i naturen.

I november 2011 hittade de stugan i Fullen på Hemnet och julen 2011 skrev de kontraktet. Tryggve arbetspendlade det första året till jobbet i London och var några veckor på varje ställe. En sommar ställde Tryggve frågan till sin chef (som för övrigt jobbar från New York) om han kunde distansjobba i några veckor. Det fungerade så bra så veckorna blev månader och år.

Hannie som är en självlärd formgivare, vävare och textilkonstnär med särskild kärlek för ull har en ateljé på gården.

– Jag kunde sticka innan jag kunde läsa och skriva. Jag kände tidigt att kontorsjobb inte är något för mig. Jag vill arbeta kreativt med händerna och här hemma växlar jag hantverket med odling, säger Hannie och visar årets odlingar som ska planteras ut i växthus när frostrisken är över.

På gården finns bin och höns och planen är att i sommar ska de även köpa får för att kunna använda ullen till hantverket. På sikt vill Hannie kunna använda allt material från gården.

Närbild på Hannies händer som väver något i en vävstol.
Garnspiraler i olika färger som hänger i ett fönster.

– I London hade vi ingen tid kvar till att leva efter att arbetsdagen var slut, vi pendlade till och från jobbet och det blev långa dagar. Nu kan vi börja dagen med en morgonpromenad och starta lugnt för att sen jobba hemifrån. Vi behöver inte passa några tågtider och vi kan laga riktig mat till lunch, jämfört med förr när vi sprang ut från kontoret för att köpa en macka och äta den snabbt. Vi lever långsammare nu och det var ett av målen med att flytta hit, säger Tryggve.

Plantor.

Hannie växlar mellan hantverk och odling.

Det är mest Hannie som odlar och på hösten är det en hektisk tid för att hinna ta hand om allt, bland annat göra soppor som fryses in. Tomater och potatis är de nästan helt självförsörjande på. Att bli helt självförsörjande är svårt men paret köper köttet från lokala bönder där de vet att djuren haft det bra.

Några avslutande ord till våra läsare?

– Våga testa och strunta i vad andra tänker! Var inte rädd att prova på saker. Vad är det värsta som kan hända? Det var nyfikenheten som gjorde att jag vågade prova på att väva. Jag testade och jag kunde!

Fakta

Namn:
Hannie Seegers & Tryggve Henriksen.

Ålder:
Hannie 42 & Tryggve 48.

Jobbar med:
H: Textilformgivning, vävning och textilkonst.
T: Dataanalys, rapportering & tracking på American Express.

Favoritårstid:
Alla! Det är den ständiga förändringen som är så underbar.

Det här ser jag fram emot:
H: Odlingssäsongen och badrumsrenovering. T: Att bli klar med allt renoverande.

Senast uppdaterad