Det är allas ansvar att förhindra smittspridning

Regeringen och landets myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla individer har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset i samhället. Här har vi samlat råd och rekommendationer på vad du bör, kan och får göra.

Rekommendationerna kommer från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och andra svenska myndigheter.

Pandemilagen, covid-19-lagen

Från och med den 10 januari gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Bland annat får butiker, gym och köpcentrum nya förhållningsregler.

Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. Här finns frågor och svar om den tillfälliga covid-19-lagen (uppdateringar sker löpande). länk till annan webbplats

Bland annat får butiker, gym och köpcentrum nya förhållningsregler. Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning. Här finns mer att läsa om de regler som gäller butiker, gym och köpcentrum. länk till annan webbplats

Den tillfälliga covid-19-lagen upphör att gälla den sista september 2021.

Lagtext, pandemilagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Minska smittspridningen så här

Sköt din hygien

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, efter toalettbesök samt när du varit i offentliga miljöer. Tvål och vatten räcker. Nys och hosta i armvecket. Peta dig inte ögon, näsa och mun när du är i offentliga miljöer.

Ta ansvar i samhället

Håll avstånd till andra i affärer, i kollektrivtrafiken, på restauranger, i köer, museer, bibliotek, servicekontor, väntrum, etc. Om det är trängsel och det inte går att hålla avstånd, avstå från att besöka affären just den tiden.

Ta ansvar i samvaro med andra

Placera er med tilltaget avstånd mellan varandra, undvik närkontakt (handskakningar och kramar etc.) vid fysiska möten. Om det går lika bra att träffas digitalt - gör det. Avstå från att vara med i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

I situationer där det är svårt att hålla avstånd är användningen av munskydd en tilläggsåtgärd till övriga åtgärder. Munskydd ska alltså inte användas för att ersätta Folkhälsomyndighetens allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridning.

Om du behöver använda munskydd så visar filmen nedan hur du gör för att använda det på rätt sätt.

Här hittar du mer information om hur du använder munskyddlänk till annan webbplats

 

Jobba om du är frisk

Jobba hemifrån om det fungerar på din arbetsplats.

Tips för jobbmöten; gör dem korta (stående möten blir med automatik kortare), träffas digitalt, ta promenader utomhus.

Res med försiktighet

Res inte och besök inte evenemang om det inte är helt nödvändigt, undvik särskilt resor till storstäderna, fjällanläggningar eller andra populära semesterorter. För nödvändiga resor, undvik att resa i rusningstrafik.

Träna ansvarsfullt

Fortsätt att träna men gör det gärna utomhus och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tips; byt om hemma, undvik aktiviteter med närkontakt, dela inte vattenflaskor, torka av utrustning efter användning.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer

Håll dig uppdaterad om situationen via myndigheter och kommuner. Var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

 Jag är sjuk eller har sjukdomssymtom

Läs mer här om hur du ska agera om du har sjukdomssymtomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad