Det är allas ansvar att förhindra smittspridning

Regeringen och landets myndigheter är tydliga i sitt budskap – alla individer har ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset i samhället. Här har vi samlat råd och rekommendationer på vad du bör, kan och får göra.

Rekommendationerna kommer från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och andra svenska myndigheter.

Jag är frisk (och under 70 år)

Sköt din hygien

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, efter toalettbesök samt när du varit i offentliga miljöer. Tvål och vatten räcker. Nys och hosta i armvecket. Peta dig inte ögon, näsa och mun när du är i offentliga miljöer.

Ta ansvar i samhället

Håll avstånd till andra i affärer, i kollektrivtrafiken, på restauranger, i köer, museer, bibliotek, servicekontor, väntrum, etc.

Ta ansvar i samvaro med andra

Placera er med tilltaget avstånd mellan varandra, undvik närkontakt (handskakningar och kramar etc.) vid fysiska möten. Om det går lika bra att träffas digitalt - gör det. Avstå från att vara med i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Besök inte äldre och sjuka

Undvik att besöka dina nära och kära som är över 70 år, ring eller ha digital kontakt istället. Besök inte någon som är på sjukhus eller bor på ett särskilt boende eller gruppboende.

Hjälp människor över 70 år

Hjälp människor i din närhet som är över 70 år att handla mat och utföra andra ärenden som skulle innebära en smittofara för denna riskgrupp.

Jobba om du är frisk

Jobba hemifrån om det fungerar på din arbetsplats.

Tips för jobbmöten; gör dem korta (stående möten blir med automatik kortare), träffas digitalt, ta promenader utomhus.

Res med försiktighet

Res inte och besök inte evenemang om det inte är helt nödvändigt, undvik särskilt resor till storstäderna, fjällanläggningar eller andra populära semesterorter. För nödvändiga resor, undvik att resa i rusningstrafik.

Träna ansvarsfullt

Fortsätt att träna men gör det gärna utomhus och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tips; byt om hemma, undvik aktiviteter med närkontakt, dela inte vattenflaskor, torka av utrustning efter användning.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer

Håll dig uppdaterad om situationen via myndigheter och kommuner. Var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

Jag är frisk (och över 70 år)

  • Undvik social samvaro med andra, ring och träffas digitalt istället.
  • Undvik platser med täta folksamlingar.
  • Undvik att åka med kollektrivtrafik och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att åka handla i butiker som apotek och matvarubutiker. Ring istället din matvarubutik och beställ hemsändning.
  • Var gärna utomhus, det är stärkande för kropp och själ.
  • Be om hjälp att handla eller beställ hem leveranser till ditt dörren.

Jag är sjuk eller har sjukdomssymtom

Stanna hemma

Om du arbetar eller går i skola, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Följ dessa rekommendationer även vid lindriga symtom.

Undvik kontakt

Undvik all kontakt med andra människor. Det är din skyldighet enligt smittskyddslagen att inte utsätta andra för smittorisk.

Sköt din hygien

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, samt efter toalettbesök. Tvål och vatten räcker. Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan kastar direkt i soporna.

Ta kontakt med sjukvården

Om du upplever att du inte kan ta hand om dig, ring 1177 för råd om eventuell vidare vård. Åk inte till vårdcentralen.

Senast uppdaterad 2020-04-08 16.16