Tips på fritidsaktiviteter - coronaviruset

I pandemitider är det lätt att känna sig begränsad då vi inte kan umgås, roa och underhålla oss på samma sätt som förut, men det finns fortfarande en del aktiviteter som du faktiskt kan göra. Här samlar vi tips på "coronasäkra" aktiviteter.

Aktuella tips

Hittaut - Kommunens största friskvårdsprojekt där du som deltagare letar 120 checkpoints i din närmiljö med hjälp av papperskarta eller appen Hittaut. Leta efter totalt 120 checkpoints i Alfta-Runemo, Roteberg-Knåda, Edsbyn, Gammelhomna och vid Häsbosjön. Nytt för i år är bland annat att det finns ett antal botaniska checkpoints i Alftalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där vi också får lära oss lite mer om Hälsinglands Flora.

Edsbyns kulturstig – en trevlig promenadrunda om 2,2 km som ringlar sig från Bärstabron vid biblioteket längs älven Voxnan ner till Bågbron, vidare förbi Sommars Café och upp till Norra torget. Därifrån går man på Edsbyns äldsta gata Bygatan och sedan genom Celsiusområdet tillbaka till biblioteket. På några utvalda platser längs denna runda sitter skyltar med texter och bilder där man får ta del av historien bakom de olika platserna. Kartan finns att ladda ner på kommunens hemsida.

Alfta kulturstig, ett samarbete mellan Alfta sockens hembygdsförening och Ovanåkers kommun. Ta en promenad längs den ca 3 km långa stigen och få samtidigt lite lokalhistoria. Totalt finns det 45 skyltar som berättar om ett Alfta från förr i tiden. Kartan finns att ladda ner här.

Hälsans stig är en sex kilometer lång slinga som erbjuder en vacker promenad i varierad miljö med många sevärdheter längs vägen. Promenera hela eller delar av stigen. Längs med slingan finns bänkar, badmöjligheter, parkeringar och busshållplatser.

I Ovanåkers kommun finns två större vandringsleder, Vikebergsleden och Pilgrimsleden. Det finns även närmare 80 vindskydd runt om i kommunen och några stugor som allmänheten får använda utan kostnad.

 • Vikebergsleden med lämplig start i Nordanå, Alfta.
 • Pilgrimsleden med anor från 1100-talet och en del av vårt kulturarv har en röjd sträckning från Svabensverk vid kommunens södra gräns till Älvkarhed strax söder om Alfta samt även från Röstabo till Arbrå.

Det finns även tre andra leder korsar kommunen: Finnskogsleden och Galvsjöleden samt Sverigeleden som följer Rv50 från Svabensverk via Runemo till Österomsjön och vidare till Bollnäs.

Är du sugen på en utflykt? På kommunens hemsida under ”Kultur och fritid” och ”Idrott och motion” kan du hitta en digital kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som visar flera olika besöksmål inom biosfärsområde Voxnadalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tycker du om att fiska? I Ovanåker strömmar Övre Voxnan fram, en oreglerad förtrollande älvsträcka på 12 mil, samt ett otal sjöar och tjärnar med varierande fiske i vacker natur. På sina håll kan omgivningarna vara vildmarkslika där björnen kan visa sig om turen är framme.

För mer information om fiskevatten, fiske och priser, vänd dig till Alfta och Ovanåkers Fiskevårdsområde.

Paddla kanot? Vid Voxnabruks kanot & camping finns 250 km kanotleder. Paddlingen är varierande, allt från forspaddling till lugna fina sträckor längs Voxnans strand.

Testa discgolf! Det finns en bana centralt i Edsbyn intill sim och sporthallen. Banan har nio hål, och frisbee finns att hyra eller köpa hos sportbutiken Sportbolaget i Edsbyn.

Gillar du att cykla mountainbike? Det finns bland annat banor både för barn och vuxna i Kygelvallen, och i Gammel-Homna. Edsbyns SK-MTB-klubb har mera information. Det finns även gott om stigar för både vandring och cykling i Svabensverk. Karta finns att få tag på igenom Föreningen Finnskogsriketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Drygt en mil norr om Edsbyn ligger Våsbo fäbodar, som är ett kulturreservat och en av länets bäst bevarade fäbodmiljöer. Det blir inga guidade turer i sommar men Våsbo är fortfarande öppet för allmänheten och det finns en trevlig vandringsled genom fäboden.

Digitala nöjen

Alltfler kulturutövare har börjat använda sig av de digitala medierna för att kunna hålla kontakten med publik och besökare i tider av social distansering. Här är några tips på vad du kan få tillgång till online:

Via strömningstjänsten Operan Play erbjuder Kungliga Operan i Stockholm olika konserter och föreställningar. Utbudet byts ut regelbundet. https://www.operanplay.se/länk till annan webbplats

Lockar Ingmar Bergman, Molière eller kanske feministisk teater som bygger på Liv Strömqvists serier. Dramaten erbjuder en lång rad filmade pjäser via sin tjänst Dramaten Play. https://www.dramaten.se/play/länk till annan webbplats

Även Riksteatern erbjuder en hel del att se online via Riksteatern Play.
https://www.riksteatern.se/riksteatern-play/länk till annan webbplats

För den som är intresserad av att gå på museum finns en riktig guldgruva på sajten Digitalt museum. Hit skickar i dag ett 70-tal museer runt om i landet in bilder av sina föremål så att de finns att se online. Allt från konstverk till byggnader, uppfinningar och militära föremål finns i arkivet.
https://digitaltmuseum.se/länk till annan webbplats

Det finns också chans att se skymtar av Nationalmuseum trots att det är tillfälligt stängt. De är aktiva i sina digitala kanaler och på deras webbsida finns ett antal filmer för barn och nyfikna vuxna, under rubriken ”Museet online för barn”.
https://www.nationalmuseum.se/länk till annan webbplats

Det är också många konserthus som sänder konserter online eller delar med sig av filmade upplevelser från förr. Bästa sättet att få reda på vad som erbjuds är att själv leta upp de konserthus du tror kan ha något som passar dig. Ett exempel är Konserthuset i Stockholm som har en hel del i sin digitala avdelning.
https://www.konserthuset.se/program-och-biljetter/digitala-konserthuset/länk till annan webbplats

Använder du Facebook? Där kan du enkelt följa dina favoritartister och se om de sänder något online. Allt från akustiska musikstycken hemma i vardagsrummet till ösiga punkspelningar framför ett tomt publikgolv – där det är vi på andra sidan skärmarna som utgör publiken – går att hitta för den som letar.

 • Vad gäller för midsommarfiranden?

  Ett midsommarfirande kan vara både privat i ett hem eller en trädgård eller offentligt för allmänheten. Oavsett om midsommarfirandet är privat eller offentligt gäller Folkhälsomyndighetens allmänna rå...
  Publicerad:
 • Vad gäller i semestertider under pandemin?

  Har du funderingar vad som gäller i semestertider under pandemin? Krisinformation.se har samlat information som är bra att veta.
  Publicerad:
 • Nya regler för deltagarantal

  Nu införs lättnader för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar vilket innebär nya regler för deltagarantal. Det kan vara förvirrande med alla siffror och vad som gäller enligt den tillf...
  Publicerad:
 • Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid-19

  Det är lätt att glömma bort sig när man tränar, spelar matcher eller gör någon annan aktivitet. Även vid dessa tillfällen ska du tänka på att minimera risken för smitta.
  Publicerad:
 • Planera för säkra aktiviteter under sportlovet

  Smittspridningen av covid-19 är fortfarande omfattande. Under sportlovet är det fortsatt viktigt att begränsa antalet nya möten och att göra anpassningar.
  Publicerad:

Senast uppdaterad