Coronavirus COVID-19

55-59 år i riskgrupp välkomnas till vaccination mot covid-19

Från den 27 april välkomnas personer från 55 till 59 år i riskgrupp att boka tid för vaccination mot covid-19. Invånare i de tidigare prioriterade grupperna kan också fortsätta att boka tid.

I dag, tisdag 27 april, öppnas tidbokningen på webbplatsen 1177.se/Gavleborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster även för personer 55-59 år i riskgrupp. Det gäller personer födda från 1 januari 1962 till 31 december 1966.

Det gäller följande tillstånd eller sjukdomar

* Hjärt- och kärlsjukdom inklusive tidigare stroke och behandling mot högt blodtryck

* Lungsjukdom såsom KOL och svårbehandlad astma

* Övriga tillstånd som ger försämrad lungfunktion eller dålig hostkraft, till exempel:

  • extrem fetma
  • neuromuskulära sjukdomar
  • flerfunktionshinder

* Lever- eller njursvikt

* Diabetes typ 1 eller typ 2

* Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

* Downs syndrom

Det krävs inget läkarintyg för att boka. Region Gävleborg ber invånare att respektera prioritetsordningen och inte boka tid om man inte tillhör någon av riskgrupperna. Vaccintillgången är begränsad och de som löper störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 vaccineras först.

Just nu håller massvaccinationsinsatsen högt tempo. Allt fler erbjuds vaccin och allt fler väljer också att ta sprutan. Det höga tempot från Region Gävleborgs sida och en hög vaccinationsvilja hos befolkningen kommer att leda till att vi knäcker den här smittan, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S)
Och i linje med politikens uppdrag att arbetet ska skötas så rättvist och så nära medborgarna det bara går, ska Region Gävleborg nu utöka kretsen av länsbor som har möjlighet att skydda sig mot sjukdom och död.

Just nu vaccineras

* Personer 60 år och äldre (födda fram till 31 december 1961)

* Personer 55-59 år i riskgrupp

* Personer som har hemtjänst eller hemsjukvård

* Personer som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård för äldre

* Personer i dialysbehandling

* Personer som genomgått eller ska genomgå benmärgs- eller organtransplantation

* Personer över 18 år med insats genom LSS eller personlig assistans

* Dos 2 för vårdpersonal under 65 (födda 1957 och senare) som fick Astra i dos 1.

Så bokar du vaccination

Om du tillhör någon av de ovanstående grupperna kan du boka vaccinationstid via webbplatsen 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Du kan logga in med hjälp av mobilt bank-id, bank-id på din dator, Telias e-legitimation eller Freja e-id plus. Om du saknar bank-id eller e-legitimation kan du ringa 026-15 03 00.

Observera att telefontjänsten behöver vara tillgänglig för personer som inte har möjlighet att boka digitalt. Du som har bank-id ska boka din vaccinationstid via webbplatsen 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad