Coronavirus COVID-19

Covid-19 klassas inte längre som samhällsfarlig sjukdom

Även om covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom pågår fortfarande smittspridning i samhället. Du ska fortfarande stanna hemma om du har symtom som kan vara covid-19. Det gäller också om du har tagit ett antigentest i form av ett självtest oavsett testresultat, eftersom ett negativt självtest inte är tillräckligt säkert för att utesluta att du har covid-19.

Från 1 april är covid-19 inte längre klassad som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Det innebär bland annat att Region Gävleborgs egenprovtagning för invånare vid provtagningsstationer och via apotek stängs.

Provtagning

Du kan få ta prov när vården bedömer att det är nödvändigt. Det kan vara till exempel om du söker vård och har symtom, om du ska läggas in på sjukhus eller ska opereras.

Behöver du covidbevis för negativt covid-19-test, exempelvis inför resa, bekostar du det själv hos någon av de privata vårdgivare som listas hos E-hälsomyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När ska jag stanna hemma?

Vaccinera dig

Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom. Vaccinera dig, om du inte gjort det, och ta samtliga doser som erbjuds. Information om bokning och drop-in finns på 1177.se/Gavleborg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad

Länken du klickade på är inte tillåten på den här enheten.