Niels Westh sitter vid ett vindskydd i skogen med lite fika.

I naturen med Niels Westh

När det finns mycket vi måste undvika är det viktigt att komma ihåg sakerna vi kan fortsätta med. Till exempel: en skogspromenad med en kaffetermos. Vi tog en utflykt med Niels Westh, pensionerad läkare.

Situationen med coronaviruset innebär inskränkningar i tillvaron för de flesta. Så även för Niels Westh, som fram tills för omkring ett halvår sedan jobbade som läkare på Edsbyns Hälsocentral. Niels som ursprungligen kommer från Danmark brukar alltid resa bort så här års.

– Jag vill alltid möta våren i Danmark. Men nu får jag möta den här i stället. Och det är minst lika bra. Den går långsamt och man hinner njuta av den, säger Niels Westh, som fram tills för omkring ett halvår sedan jobbade som läkare på Edsbyns Hälsocentral.

Men oavsett det vackra vårvädret, kan det börja kännas tufft att fortsätta hålla sig hemma och undan – i synnerhet för riskgrupperna. Niels understryker dock att det inte är läge att börja slarva med rekommendationerna. Smittspridningen pågår fortfarande och vi behöver fortsätta hålla avståndet och följa Folkhälsomyndigheternas anvisningar.

– Det är fortfarande viktigt att vi gör det, för att avlasta vården och se till att det finns resurser att hjälpa de som blir allvarligt sjuka, säger Niels Westh.

Som nybliven pensionär har han gott om tid på sig att njuta av skogen och friluftslivet. Något han också gärna rekommenderar andra att göra:

– Man ska ha sol på sig, det är viktigt med solljuset. Och dessutom bör man röra på sig minst en halvtimme om dagen. Bådadera kommer automatiskt om du är ute och rör på dig i skogen. Och förstår man sig på naturen finns det så mycket att vara glad över, säger han.

Vandringsleder och vindskydd

Gör som Niels Westh och vandra längs våra naturköna leder eller ta lite fika med dig till ett vindskydd över dagen.

Läget i Ovanåkers kommun

Du kan hitta mera information om nuläget i kommunen på ovanaker.se/covid-19.

Du kan även ringa till kommunvägledningen om du undrar över något som rör våra verksamheter, telefonnummer 0271-570 00.

Allmänna frågor om smittan

För allmänna frågor om covid-19, ring telefonnummer 113 13.
Du hittar också uppdaterad och pålitlig information på www.krisinformation.se

Är du orolig över att du själv är smittad?

För sjukvårdsrådgivning besök Vårdguiden på 1177.se länk till annan webbplatseller ring telefonnummer 1177. Linjen är öppen dygnet runt.

Digital coronamottagning

Med Region Gävleborgs digitala coronamottagninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du enkelt komma i kontakt med vården vid symtom eller om du har frågor om coronaviurset.

Du når den digitala coronamottagningen genom att logga in och svara på frågor om symtom med mobil, surfplatta eller dator. Du behöver ett BankID, svenskt personnummer och en mobil, surfplatta eller dator med tillgång till internet. Chatten är öppen vardagar kl. 8.00-21.00. Mottagningen är avgiftsfri.

Vid livshotande tillstånd ring telefonnummer 112.

Stöd och samtal

Om du känner dig ensam eller orolig och behöver prata med någon kan du kontakta kommunvägledningen på telefonnummer 0271-570 00. De kan ge dig tips och telefonnummer till andra organisationer som hjälper dig med samtalsstöd.

Hos kommunvägledningen kan du även få kontaktuppgifter till organisationer som kan hjälpa dig praktiskt.

Senast uppdaterad 2020-05-18 14.34