Information gällande lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Från 8 oktober är det åter tillåtet att hålla evenemang på krogar, caféer och restauranger. Det är möjligt genom ett regeringsbeslut med undantag i Förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Serveringsställen som ska arrangera en konsert eller liknande tillåts också gå ut med marknadsföring för evenemanget. Det finns heller ingen begränsning i antalet gäster, så länge serveringsstället uppfyller kraven för att förhindra trängsel. Dessa krav handlar till exempel om information om att hålla avstånd, att gäster ska vara sittande när de äter och dricker och att ha golvmarkeringar för avstånd vid kassa eller toaletter.

Som besökare på ett serveringsställe har du ett stort personligt ansvar, speciellt nu när undantaget börjar gälla. De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten gäller fortsatt:

  • Stanna hemma vid symtom
  • Håll avstånd till andra
  • Tvätta händerna ofta

Trängseltillsyn görs av kommunens miljöinspektörer. Du som gäst kan också anmäla till kommunen om du upplever trängsel på någon restaurang. Du kan anmäla trängsel på en restaurang via vår e-tjänst.länk till annan webbplats

Precis som innan pandemin ska arrangören följa ordningslagen och anmäla, alternativt ansöka om tillstånd, för sitt arrangemang hos Polisen.

Förbudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare gäller fortfarande för alla andra typer av verksamheter.

Coronapandemin pågår fortfarande och alla i Sverige har ett ansvar att fortsatt följa de föreskrifter som hittills tagits fram för att undvika och minska smittspridning i samhället.

Senast uppdaterad 2020-10-29 16.29