Minskat antal ledamöter i kommunfullmäktige

De politiska partierna i Ovanåkers kommun har kommit överens om att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige under våren 2020.

För att minska risken för smittspridning går kommunfullmäktige ner till 23 ledamöter. Proportionerna i förhållande till valresultat och nuvarande parlamentariskt läge bibehålls. Med denna åtgärd blir det fler ersättare, färre förtroendevalda utsätts för risken att smittas och uthålligheten i det politiska beslutsfattandet blir därmed större. Vid behov kan ledamöter närvara via digitala media.

Om smittspridningsrisken fortsätter att vara stor inför höstens kommunfullmäktige kommer ett nytt beslut tas mellan partierna om en eventuell förlängning av överenskommelsen.

- Det är extra viktigt att fullmäktige även under svåra tider kan fatta de politiska beslut som kommunen behöver men samtidigt måste vi ta ansvar för att både skydda våra ledamöter samt minska risken för spridning av coronaviruset. Jag är glad över att alla politiska partier var eniga i den här frågan eftersom det var en förutsättning för att kunna genomföra det, säger Yoomi Renström, ordförande i kommunfullmäktige.

Senast uppdaterad 2020-04-15 11.19