Missförstånd orsak till olika uppgifter om smittspridning

I förra veckan presenterade smittskyddsläkare Lars Wesslén uppgifter som Ovanåkers kommun motsatte sig. I diskussioner mellan stabschef Mattias Bergström och smittskyddsläkaren har det idag visat sig vara missförstånd som ligger bakom de otydliga uppgifterna.

Lars Wesslén gjorde under förra veckan uttalanden om att alla brukare på det särskilda boendet Gyllengården i Edsbyn var smittade av covid-19 vilket Ovanåkers kommun dementerade skarpt.

- På Gyllengården finns det fem avdelningar och vi har en av dessa avdelningar där samtliga brukare är smittade. Personalen på Gyllengården har gjort ett fantastiskt arbete med att förhindra smittspridning till andra avdelningar. I dag har jag varit i kontakt med smittskyddsläkaren och vid det samtalet framkom det att vi pratar om samma saker men att smittskyddsläkaren använder ordet boende för en avdelning, förklarar stabschef Mattias Bergström.

I kommunen finns tre särskilda boenden och på dessa boenden finns ett antal avdelningar. Totalt finns det fem avdelningar på det särskilda boendet Gyllengården och det är de som bor på en av dessa fem avdelningarna som är smittade.

- Vi har ett bra samarbete med smittskyddet på Region Gävleborg och de oklarheter som fanns tidigare har vi rett ut. Det är oerhört viktigt att vi har förtroende för varandra och att det inte uppstår situationer där trovärdigheten drabbas, säger Mattias Bergström.

- Efter inslaget på SVT har vi hört att vissa tolkar det som att vi skulle undanhålla information. Jag kan försäkra alla att så inte är fallet. Jag har pratat med Lars idag om detta också och han är tydlig med att han inte menade i sin intervju att Ovanåkers kommun försöker undanhålla något, säger Mattias Bergström.

Ytterligare upplysningar
Mattias Bergström
Stabschef
Tfn: 0271-570 37
E-post: mattias.bergstrom@ovanaker.se

Senast uppdaterad 2020-11-23 15.27