Ovanåkers kommun fortsätter att genomföra förändringar i verksamheterna för att minska smittspridning

Smittskyddsläkaren visade den här veckan på att Edsbyn är en så kallad ”hot spot”, alltså en ort där smittspridningen är väldigt hög. Redan förra veckan påbörjades förändringar i de kommunala verksamheterna.

Förra veckan stängde Ovanåkers kommun fritidsgårdar, simhallar och bibliotek. Den personal som kan arbeta hemma ska göra det. Vi uppmanade närstående och andra besökare att undvika besök på våra äldreboenden.

I måndags kom skärpta allmänna råd i Gävleborgs län för att uppmana allmänheten till att bland annat undvika fysisk kontakt med andra än dem man bor med.

Den här veckan har vi stängt sporthallarna i Edsbyn och Alfta samt det kommunala gymmet i Edsbyn. Vi har stängt Hälsingegård Ol-Anders, restaurangen på Sunnangården samt tagit beslut om att Voxnadalens gymnasium går över till distansundervisning från och med måndag 23 november. Kommunkontoret tar endast emot bokade besök.

Våra lokala handlare gör anpassningar och hittar kreativa lösningar för att kunder fortfarande ska kunna handla utan att behöva trängas. Med stöd av Ovanåkers kommun kan alla livsmedelsbutiker i vår kommun erbjuda utkörning av varor till människor i riskgrupp, för 20 kronor per tillfälle.

Idag, fredag, sammanträdde krisledningsnämnden för att få en uppdatering av läget i verksamheterna gällande den påverkan som corona har.

Håkan Englund, krisledningsnämndens ordförande:

- All personal i våra verksamheter gör ett fantastiskt arbete för att minska smittspridningen. Vi bedömer att med de åtgärder vi nu genomför så ska vi kunna minska smittspridningen i Ovanåker. Det krävs dock ett stort ansvarstagande från alla i kommunen. Följ de allmänna råd som är lämnade. Gör vad DU kan för att minska smittspridningen. Håll ut ytterligare en tid.

Senast uppdaterad 2020-11-20 14.31