Coronavirus COVID-19

Pandemin med covid-19 går in i en ny fas

Den 9 februari tas de flesta åtgärderna mot covid-19 bort, och pandemin har gått in i en ny fas i Sverige. Den viktigaste framöver är att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk. Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.

Tre rekommendationer

De flesta av de åtgärder som har funnits på plats för att dämpa smittspridningen i samhället tas bort den 9 februari. Då går hanteringen av pandemin in i en ny fas, tack vare hög immunitet i befolkningen och tack vare att den senaste virusvarianten omikron mer sällan leder till allvarlig sjukdom.

Tre rekommendationer till allmänheten kvarstår:

  • Vaccinera dig mot covid-19 om du är 12 år eller äldre
  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19
  • Den som är vuxen och inte är vaccinerad bör fortsatt vara försiktigt, och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken ökar också med åldern.

Skydd för personer med ökad risk för allvarlig sjukdom

Regionerna rekommenderas att fokusera testning och smittspårning till att skydda personer i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen som har ökad risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Åtgärder som minskar riskerna för smittspridning bland särskilt riskutsatta är fortsatt mycket viktiga.

Här kan du läsa mer om testning för dig inom vård och omsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Läs mer

Det här gäller från den 9 februari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

De flesta åtgärder mot covid-19 upphör den 9 februari Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. (nyhet den 3 februari 2022)

Senast uppdaterad