Råd för att minska smittspridningen vid badplatser

Den pandemi av covid-19 som för närvarande pågår påverkar samhället på många olika sätt. Nu har Folkhälsomyndigheten kommit med råd kring hur både bad och badplatser påverkas, och vad vi behöver göra för att minska risken för smittspridning.

Strandvett, affisch från Svenska Livräddningssällskapet

Strandvett, affisch från Svenska Livräddningssällskapet

Folkhälsomyndighetens bedömning är att bad i sig inte utgör en risk för smittspridning så länge avstånd hålls. Övervakningen av badvattenkvalitet ska göras som under en normal säsong.

Däremot är det viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning genom att hålla avstånd till varandra. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än 50 personer deltar omfattar inte simhallar och bassänger och inte de som vistas på stränder, i parkområden eller liknande. Däremot gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m.

Det innebär bland annat att man bör hålla avstånd till varandra, vilket kan betyda att man behöver anpassa sitt beteende även på badplatser.

Alla verksamheter i Sverige, även badplatser, ska vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det kan till exempel innebära att begränsa antalet personer som vistas samtidigt i en lokal eller anvisa hur långt gästerna kan stå mellan varandra. Verksamheter bör också se till att personal och besökare har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit.

För restauranger och caféer vid badplatser gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. Den som ansvarar för verksamheten måste också se till att det finns rutiner som gör risken för smittspridning så liten som möjligt.

Skyltning

Svenska Livräddningssällskapets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns nedladdningsbara affischer om strandvett och poolvett under en pandemi. Den förening eller aktör som ansvarar för en badplats, kan ladda hem affischerna gratis och använda dem för att informera om vad som gäller.

Senast uppdaterad 2020-10-29 16.26