Coronavirus COVID-19

Smittspridningen fortsätter att skena i Ovanåkers kommun

Smittspridningen fortsätter att gå snabbt uppåt i Ovanåkers kommun och det enda som kan minska den är ditt och mitt agerande!

Statistiken från Region Gävleborg visar att smittspridningen fortsätter att öka i Ovanåkers kommun och det syns ingen avmattning. I Ovanåkers kommun är det just nu den högsta smittspridningen sen pandemin började förra året.

Ovanåkers kommun arbetar med snabba åtgärder, bland annat stängs fritidsgårdarna med omedelbar verkan. Den största åtgärden är ändå den som du som invånare kan göra. Håll avstånd och umgås inte med andra än i den egna familjen. Du som kan jobba hemifrån, gör det. Använd munskydd i situationer där du träffar andra, bland annat på affären.

- Vi ser en tydlig vaccinationseffekt bland de äldre men bland övriga vuxna och barn fortsätter smittspridningen. Det jätteviktigt att man testar sig när man får symtom. Vid positivt provsvar ska hela hushållet isolera sig och testa sig, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare.

Smittspridningen drivs i hög grad av yngre personer och är hög i åldersgruppen 10-19 år.

Fredrik Pahlberg, kommunchef:

- Även om du inte blir allvarligt sjuk och dör, kan du smitta någon annan som gör det. Det här är en mycket allvarlig sjukdom, ta den på största allvar! Nu inför valborg ber vi er att inte umgås med andra, fira i den egna familjen. Det gäller både dig som vuxen men även dig som ungdom.

Fortsätt följa rekommendationerna, ansvaret ligger på dig och mig!

  • Betrakta alla du möter som smittade och håll avstånd – alltid
  • Arbeta hemma om du kan
  • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
  • Handla ensam
  • Träffa bara de du vanligtvis umgås med.
  • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
  • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
  • Tvätta händerna ofta och noga.

Här finns statistik över antalet smittade i kommunen (välj Ovanåkers kommun) länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smittspridningen är högre i kommunen än någonsin tidigare under pandemin

Smittspridningen är högre i kommunen än någonsin tidigare under pandemin

Senast uppdaterad