Sommarens checklista för verksamheter

Hur kan jag som arrangör eller företagare se till att bromsa smittspridningen?
Nu har Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, tagit fram en checklista till hjälp för alla verksamheter inför sommaren.

Det blir en annorlunda sommar i år och för att så många som möjligt ska kunna njuta av den på ett säkert sätt är det viktigt att företag, organisationer och arrangörer tar ansvar för att vidta åtgärder som minskar spridningen av covid-19.

För att underlätta det arbetet har MSB sammanställt en checklista och information samt goda exempel på åtgärder. Checklistan bygger på att du som aktör själv avgör hur din verksamhet påverkas och vad ni behöver göra för att begränsa smittspridningen.

Covid-smittan sprids när människor kommer nära varandra. Den centrala principen är att folk ska kunna hålla avstånd och tvätta händerna. Fokusera därför på hur ni löser situationer där trängsel kan uppstå snarare än på att definiera hur många som får vistas i en viss lokal eller utrymme samtidigt. Ett exempel: en butikslokal kan vara väldigt stor men det kan ändå bli trångt vid kassan. Med markeringar i golvet eller ett kölappssystem så blir det lättare för kunderna att hålla avståndet till varandra.

Checklista: det behöver du göra

Du som bedriver en verksamhet är ansvarig för att anpassa den så att du, dina medarbetare, besökare och kunder kan följa myndigheternas riktlinjer och råd. Tänk på följande:

  • Gör en riskbedömning och ta fram åtgärder för att minska risken för smittspridning.
  • Ta fram instruktioner och rutiner samt utbilda din personal därefter.
  • Informera besökare och kunder om vad som gäller.
  • Se till att det inte uppstår trängsel.
  • Se till att det finns möjligheter att tvätta händerna med tvål och vatten eller tillhandahåll handsprit.
  • Säkerställ en lämplig nivå på städning av ytor och utrymmen som nyttjas mycket.

MSB:s särskilda sommarsida för företag, organisationer och arrangörerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster hittar ni goda exempel på och inspiration från hur en del aktörer har anpassat sin verksamhet utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Ni hittar även länkar till nedladdningsbart informationsmaterial så som affischer, gatupratare och bordsryttare, som ni själva kan använda i er verksamhet.

Senast uppdaterad 2020-10-29 16.26