Bild med text om att minska smittspridningen genom att hålla avstånd, tvätta händerna, umgås bara med de i sitt hushåll, vaccinera sig.

Tillsammans kan vi stoppa en tredje våg

Den smittsamma brittiska varianten av muterat coronavirus sprids snabbt och drabbar invånare i hela landet. Även i Ovanåkers kommun ökar smittspridningen. Vi ser allvarligt på den ökade spridningen och uppmanar till fortsatt följa rekommendationerna om att hålla avstånd och inte träffa andra än i det egna hushållet.

Situationen är osäker och darrig. Vi tar därför myndigheternas oro på största allvar och agerar därefter samt uppmanar alla att ta fortsatt ansvar genom att:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
  • Umgås i en mindre krets, undvik nya nära kontakter
  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus. Undvik miljöer med trängsel
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet
  • Testa dig vid symtom
  • Genom att vaccinera dig skyddar du dig själv och andra

Vaccinationerna pågår och alla brukare i våra särskilda boenden är vaccinerade. Nu pågår vaccinationer för 80 +, äldre med hemtjänst och hemtjänstpersonal.

Idag, torsdag 18 februari, är det 30 personer som vårdas på sjukhus varav 4 på IVA. Den siffra som tidigare sjunkit har nu stannat av och vi måste alla göra vad vi kan för att den inte ska öka ännu mer.

Sportlovsveckorna har dragit igång runt om i Sverige och det finns en oro över att en tredje våg är på väg.

Kommunchef Fredrik Pahlberg:
- Den brittiska mutationen av covid-19 är mer smittsam och det är nu som vi måste hålla i och hålla ut. Sjukvården ser en ökning i hela länet och vi måste tillsammans göra allt vi kan för att inte smittspridningen ska öka ytterligare. Det handlar om att rädda liv och med kommande massvaccination ser vi ett ljus i tunneln. Det är tragiskt att förlora människoliv när vi genom vaccinationerna förhoppningsvis är nära ett slut på pandemin.

Senast uppdaterad