Valborg blir lite annorlunda i år

På grund av coronapandemin kommer årets valborgsmässofirande att bli väldigt annorlunda. För att fortsatt bromsa smittspridningen av covid-19 måste vi alla hjälpas åt, även under vårens olika firanden som valborg.

Det finns ett fortsatt förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd, även utomhus. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet eller till exempel i en trädgård.

Har du minsta förkylningssymptom ska du avstå sociala kontakter helt. Tillhör du en riskgrupp eller är över 70 år så bör du avstå från alla sociala tillställningar oavsett storlek.

Du som ska arrangera en majbrasa

Under rådande omständigheter är det viktigt att du som planerar att arrangera ett valborgsmässofirande funderar på om det verkligen är lämpligt att hålla årets majbrasa. Om du misstänker att du som arrangör kommer ha svårt att upprätthålla reglerna för ett maxantal på 50 personer bör du avstå från att arrangera majbrasan i år.

Stor brandrisk

Just nu är det stor risk för gräsbränder i skog och mark. Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut. När solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden ska ta sig. Kontrollera därför att det inte råder eldningsförbud under valborg.

Anmäl din majbrasa till räddningstjänsten

Är du ansvarig för en majbrasa, kom ihåg att anmäla det till räddningstjänsten:
Kommunalförbundet Hälsingland. länk till annan webbplats

Tillstånd från Polisen

Du behöver tillstånd för att anordna en offentlig tillställning såsom en majbrasa. Observera att tillställningar över 50 deltagare i dagsläget inte får hållas och kommer att avslås. Det är du som arrangör som ansvarar för att reglerna följs. En tillställning räknas som offentlig om den anordnas för allmänheten eller om allmänheten har tillträde till den.

Du gör din ansökan hos Polisen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om vad som gäller för arrangörer av större evenemang hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 2020-04-24 15.58