Kontakt

Stöd vid separation och skilsmässa

Ett barn i famnen på en kvinna. Vid sidan står en man och lägger sin arm runt dem.

Vid separationer och skilsmässor kan konflikter lätt uppstå. Familjerätten tillhandahåller olika former av stöd för att hjälpa föräldrar att komma överens om lämpliga lösningar. Detta stöd riktar sig både till barn och vuxna.

Har du föräldrar som är separerade?

Kanske är det så att dina föräldrar inte kommer överens om vem som ska bestämma om dig, eller var du ska bo. Då kan dina föräldrar komma till oss som jobbar på Familjerätten för att få hjälp med att prata med varandra och komma överens. Om du vill vara med på deras samarbetssamtal så går det bra. Du kan också komma på ett eller två egna samtal.

Digital hjälp vid skilsmässa och separation

En skilsmässa eller separation kan vara utmanande för både dig och ditt barn. Vi erbjuder det digitala verktyget SES, samarbete efter skilsmässa, som ger dig hjälp att hantera de förändringar som en skilsmässa innebär. SES kostar inget att använda.

Familjerådgivningen

Familjerådgivningen ger stöd till både par och enskilda vid kriser och svårigheter i en parrelation.

Rådgivning hos Familjerätten

Till Familjerätten kan Ni vända er om ni har behov av stöd i hur ni ska lösa frågor gällande era barn efter en separation (eller skilsmässa). Familjerätten arbetar bland annat med frågor som rör vårdnad, boende och umgänge för barn i eller efter en separation. Vi erbjuder olika typer av stöd för att föräldrar ska kunna enas kring bra lösningar.

Samarbetssamtal hos Familjerätten

I samband med eller efter en separation är föräldrar inte alltid överens om frågor som gäller barnen. Det kan gälla frågor om vårdnaden om barnen, var barnen ska bo eller hur umgänget ska se ut. Det kan också handla om hur man samarbetar som föräldrar.

På Familjerätten erbjuds samarbetssamtal mellan föräldrar som vill lösa sina oenigheter och hitta samförstånd och bra kommunikation kring gemensamma barn. Samarbetssamtal är kostnadsfria och det sker ingen registrering eller journalföring i socialregistret. En förutsättning för samarbetssamtal är att båda föräldrarna vill medverka. Innan du bokar tid önskar vi därför att du tar upp med din medförälder att du gör ansökan om samarbetssamtal.

Informationssamtal vid vårdnadstvister

Om föräldrar inte kan komma överens om vårdnad, boende eller umgänge, är det obligatoriskt att först delta i ett informationssamtal på familjerätten innan en tvist går till domstol.

Samtalet ger information om:

  • Lagstiftning kring vårdnad, boende och umgänge
  • Hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till
  • hur barn kan påverkas av en konflikt mellan föräldrarna.

Ni får också information om annat stöd som kan vara till hjälp i samarbetet mellan föräldrar som inte lever tillsammans.

Samtalet hålls normalt gemensamt, men kan genomföras enskilt vid särskilda skäl, som till exempel våld eller eller att en förälder bor långt borta. Vid behov kan detta anges när samtalet bokas eller genom att kontakta familjerätten.

Kontakt

Socialsekreterarna

Tfn 0271-570 00 vx
E-post socialtjansten@ovanaker.se

Senast uppdaterad