Goda råd inför julhandeln

Tänk på att fråga om dina rättigheter före köpet, att alltid spara kvittot och att vid byte ska eventuell originalförpackning finnas med.

Öppet köp

Handla gärna julklapparna på öppet köp om handlaren går med på det. Öppet köp innebär att du kan lämna tillbaka en oanvänd och felfri vara inom överenskommen tid och få dina pengar tillbaka. Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp, du måste fråga butiken om de erbjuder öppet köp. För att öppet köp ska gälla måste det stå på kvittot och till vilket datum det gäller, se till att det antecknas på kvittot om det inte är förtryckt.

Bytesrätt

Bytesrätt betyder att du får byta den felfria och oanvända varan till en ny vara eller få ett tillgodokvitto. Du har inte bytesrätt enligt lag utan måste fråga om butiken har bytesrätt. Se till att det antecknas på kvittot hur länge du har bytesrätt om det inte redan är förtryckt.

Internethandel

Har du tänkt köpa julklappen via Internet eller postorder? Då har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar från den dag du tog emot varan, om du har handlat av ett svenskt företag. Ångerfristen börjar löpa när du fått information om din ångerrätt. Du har rätt till leverans inom 30 dagar från beställningen, har ni avtalat om en kortare leveranstid så gäller förstås det. Inom EU är ångerfristen minst sju arbetsdagar.
Granska informationen på webbplatsen och i katalogen. Finns det tillräckliga uppgifter om företaget, som adress och telefonnummer, totalpris, leveranstid, ångerrätt och en fungerande kundtjänst? Räkna också med att frakten kostar.
Tänk på att du förlorar ditt bästa påtryckningsmedel om du betalar i förskott! Ett gott råd kan vara att betala mot faktura om det är möjligt eller att använda bankernas tjänster för att handla och betala säkert.

Julmarknad

Vid köp på julmarknad gäller konsumentköplagen om det är fel på varan och den kostar mer än 300 kr. Se till att du får handlarens namn, adress och telefonnummer så du vet vart du ska vända dig vid eventuella fel.

Rea

Reavaror bytes ej, men har du fått en felaktig vara har du rätt att få den reparerad eller utbytt mot en ny. Om felet är allvarligt kan du kräva pengarna tillbaka.

Spara kvittot

Spara alla kvitton! Eftersom du har tre års reklamationsrätt bör kvittot sparas i minst tre år. Du kan med fördel ta en kopia på kvittot innan färgen försvinner.

Garanti

Det finns ingen lag som säger att säljaren är skyldig att lämna garanti på en vara. En garanti innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar under hela garantitiden. För varor med garanti kan garantitiden variera. När en garantitid på t.ex ett år har gått ut så har du fortfarande reklamationstid kvar enligt lagen.

Senast uppdaterad