Hur länge ska man spara kvitton?

Hur länge bör du spara dina kvitton? Det är väldigt olika för olika varor och tjänster. Här hittar du mer information om hur länge du bör spara de olika kvittona.

Du får bara lämna tillbaka en vara eller byta den eller klaga på den om du kan bevisa att du har köpt varan i butiken. Därför är det viktigt att du sparar ditt kvitto. Vanligast är att du ska spara ditt kvitto i tre år. Så länge gäller konsumentköplagen om det blir något fel på det som du har köpt. Om du inte har kvar ditt kvitto kan det bli svårt att visa att du köpt varan.

Betalda lån

Kvitton på betalning av lån ska du spara i tio år.

Huskvitton

Kvitton på hus ska du spara så länge som du äger huset. Det gäller också kvitton på reparationer av huset. Du ska kunna visa kvitton om du säljer ditt hus. Det kan påverka hur stor skatt du ska betala för försäljningen.

Skatteavdrag

Kvitton på sådant som du vill dra av skatt för ska du spara i sex år. Skattemyndigheten kan be att få se sådana kvitton sex år efter att du lämnat in din deklaration.

Räkningar på internet och kontokort

När du betalar räkningar på internet får du inga kvitton. Då är det bra att skriva ut betalningsordern och spara utskriften. Skriv också ut sammanställningen av dina betalda räkningar, och kontoutdrag. Spara utskrifterna lika länge som andra kvitton.

Senast uppdaterad 2017-05-19 10.27

Tyck till om sidan