Köpa bil

Marknaden för begagnade bilar skiljer sig en hel del från marknaden för nya bilar. Urvalet är till exempel mycket större. Det finns också fler bilhandlare som säljer begagnat. Dessutom kan man köpa av privatpersoner.

Undersök marknaden och ta reda på vilka regler som gäller innan du köper begagnad bil. Ta reda på så mycket du kan så minskar risken för att du råkar illa ut.

Ha aldrig bråttom

Det finns gott om begagnade bilar. Låt dig aldrig luras av säljare som säger att "...det kommer en kund i eftermiddag som tänker köpa bilen - men först till kvarn..." eller "du ska få ett specialpris". Alla kunder får nämligen "specialpris". Det ligger i säljarens intresse att du bestämmer dig snabbt.

Byt in din bil där ditt märke säljs

Om du ska byta in din gamla bil när du köper en ny hos en bilhandlare, är det en god idé att göra det hos en bilhandlare som specialiserat sig på ditt bilmärke. De betalar ofta bättre för inbytet.

Bilhandlare betalar i regel sämre för en bil av äldre modell. Därför kan det vara bra att undersöka vad du kan få för bilen om du skulle sälja den privat.

Konsumentverket har tillsammans med branschorganisationen Motorbranschens Riksförbund, MRF, tagit fram ett antal riktlinjer som gäller när du som privatperson köper bil av en bilfirma. Alla bilhandlare som är anslutna till MRF har åtagit sig att följa dessa riktlinjer, och för de bilfirmor som inte är anslutna kan riktlinjerna ses som god sed på marknaden.

Varudeklaration när du köper begagnad bil

När du köper begagnad bil hos en bilhandlare ska du kontrollera att det finns en varudeklaration lättillgänglig och synlig på de begagnade bilarna. Där ser du vilket skick bilen är i, utifrån ålder och hur långt den har gått. Det ska även finnas uppgifter om bland annat skatt, garantier och, om du begärt det, beräknade reparationskostnader. Se till att få med dig ett undertecknat exemplar av varudeklarationen om du väljer att köpa bilen.

Ta hänsyn till bilens livslängd

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera bilen om den visar sig ha varit felaktig från början, det vill säga, har ett ursprungligt fel. Du behöver inte ha garanti för att kunna reklamera.

När du köper en begagnad bil kan det finnas fel som du inte kan kräva att bilhandlaren ska åtgärda. Köper du en äldre bil får du räkna med att det kan finnas brister som är normala med tanke på bilens skick. Ålder pris och körsträcka är exempel på saker som påverkar vad du kan förvänta dig av bilen.

Den genomsnittliga livslängden för en bil är 15-20 år, beroende på modell och körsträcka, och en genomsnittlig årlig körsträcka är cirka 1250 mil per år, vilket innebär att en bil som gått 20 000-25 000 mil ofta börjar närma sig slutet av sin livscykel.

Garanti på bilen

När du köper bil är det en fördel om du får en garanti. Bilgarantin innebär att säljaren ansvarar för bilens funktion eller en viss egenskap under en viss tid. Garantin innebär att det är säljaren som har bevisbördan, inte du. Om det blir fel på bilen under garantitiden måste säljaren kunna bevisa att felet inte omfattas av garantin, om hen vill gå fri från ansvar.

Köper du en ny bil följer det ofta med garantier som är utfärdade av biltillverkaren i samarbete med generalagenten. Garantierna som gäller mellan två och tio år följer med bilen och kan utnyttjas av nästa ägare.

Hitta rätt bilmodell med Bilsvar

Bilsvar har utvecklats av Konsumentverket i samarbete med Energimyndigheten och Trafikverket. Webbplatsen lanserades april 2013.

Syftet med Bilsvar är att ge dig lättillgänglig och till­förlitlig information om olika bilmodeller så att du kan välja en modell som passar dina behov, dina ekonomiska förutsättningar och utifrån miljöperspektivet.

Bilsvar ersätter de två tidigare tjänsterna Nybilsguiden och Bilkalkylen som nu lagts ned.

Senast uppdaterad