kollage av tre olika bilder som visar mat som lagas utomhus på en stekhäll och barn som äter från plastskålar

Förskolor övade beredskap och lagade mat utomhus på Offentliga måltidsdagen

På Offentliga måltidsdagen den 19 oktober lagades det mat utomhus på lokala råvaror på förskolorna Öjestugan, Nordanäng och Skogsbacken. Det gjordes för att uppmärksamma livsmedelsförsörjningen i vår region samt att få öva på beredskap, och visa vad vi kan göra om vi blir utan elförsörjning och vatten.

Barnen på Skogsbacken fick hämta "nödvatten" från tanken på baksidan som HelsingeVatten ställt upp, och det wokades grönsaker från vår lokala grönsaksleverantör samt köttfärs från Siljans Chark.

Vi vill tacka alla inblandade (HelsingeVatten och Barn- och utbildningsförvaltningen) för en väl genomförd aktivitet. Syftet var att öka medvetandegraden om hur viktigt vatten är som livsmedel. Aktiviteten är även en del i vår lokala livsmedelsstrategi: Att öka kommuninvånarnas krismedvetenhet samt att öka intresset för lokalproducerad mat, säger Ovanåkers kostchef Erik Samuelsson.

Senast uppdaterad