Kontakt

Odling & kretslopps-tankar

Text: Ulrica Leandersson. Foto: Katarina Olars.

Ca 7 km utanför Edsbyn ligger det nybyggda huset där Carina med familj bor. Huset är byggt av Carinas bror och hennes sambo Tobbe och 2020 stod det klart för inflyttning. Det är svårt att föreställa sig att marken utanför huset inte alltid har varit så full av odlingar, blommor och djur men när Carina och Tobbe började anlägga trädgården samma sommar så bestod marken bara av grästuvor. Nu finns växthus, odlingsbäddar, hönshus, ankhus, kaninburar och massor av självsådda solrosor. Få regelrätta rader utan allt samsas på ett något vildvuxet sätt.

Carina sitter på knä och håller om sina två gråfärgade och burriga hundar.

Inte alla djur på gården är en del av kretsloppet. Simone och Tiara har alltid varit mer som delar av familjen.

– Man ska inte ta så allvarligt på allt, jag låter det vara lite som det är. Förra året blev trädgården jättefin för då hade fåglar spridit ut massor av solrosor. De lät jag stå kvar och fåglarna kunde äta av dem under vintern. Vill det växa så får det göra det! Det gäller både ogräs och annat som vill komma upp. En trädgård kan bli kravfylld och det vill jag ta bort. Vi kör inte med jordfräs och gräver utan vi täckodlar direkt på marken. Det är ett bekvämt sätt att odla, säger Carina.
Att inte använda marken för odling skulle kännas bortkastat för Carina. Hon är kritisk till grönsaksindustrin och att vi kan äta exempelvis tomater året runt.

– Det är svårt att ställa sig helt utanför grönsaksindustrin men vi odlar det som vi gör av med. Det är viktigt att man tänker till vad man själv tycker om att äta och att man inte odlar något bara för att andra gör det. Vi äter mycket tomater, bönor, squash och paprika och därför odlar vi det. Förutom att äta direkt från landen fryser vi in. Det är ett bra sätt att ta tillvara på skörden.
Något annat som Carina tycker är viktigt är kretsloppstänket.

Carina plockar i en buske i sin trädgård.

Carina är av filosofin att det som vill växa får göra det, gräs som ogräs.

– Djuren får våra matrester och det som de inte äter kastar vi i komposten. Jorden från komposten använder vi i landen tillsammans med hönsgödsel, kaninbajs och gräsklipp. Vi har gräsmatta främst för att få gräsklipp som näring till våra grönsaker. Gräsklippet är det vinnande konceptet! Det ger näring och jorden torkar inte ut lika snabbt. Vi klipper inte gräsmattan förrän vitklövern blommat klart för att bin och humlor ska hinna äta. Hönsen och ankorna bor i växthuset hela vintern, så när jag ska sätta ut mina växter så är det redan gödslat. Det förenklar mycket, säger Carina.

Många kan uppleva det svårt att veta vad man ska göra med det man odlar eftersom det ofta blir mycket av samma sak under en kort tid på året. Carinas tips är att frysa in:

– Jag river squashen och låter den rinna av i durkslag innan jag fryser in. Den kan man ha i ex. köttfärssåsen eller göra en soppa av. Paprika är svårt att få tag i obesprutad och dyr att köpa, men lättodlad. Jag styckfryser paprika och använder i wok. Chili, dill, gräslök, majs och ärtor är annat som funkar bra att frysa in. På vintern när jag kommer från jobbet går det snabbt att ta en näve bondbönor från frysen och värma med smör och salt. Då får man lite sommar mitt i vintern!

Fakta

Namn: Carina Ulfsdotter

Gör: kultur- och fritidschef på Ovanåkers kommun.

Odlar alltid: Vi är självförsörjande på tomater och brukar ha ca 40 plantor av 20 olika sorter. Vi mixar dem och fryser in så har vi hela året.

Äter helst: det jag odlat själv. Jag skulle vilja smaka en närodlad banan.

Vad kommer inte in i din trädgård? Robotgräsklippare, gräsklippet är det bästa gödslet.

Vad rekommenderar du att man odlar? Börja med att tänka på det egna behovet. Om jag måste välja en sak så blir det skärbönor. De är lätta att odla, går bra att frysa in, är användbara och nyttiga.

Vad tar mest tid i din trädgård? Jag tänker inte så, jag ser fram emot trädgårdsarbetet. Jag har ett stillasittande arbete och min motion blir i trädgården.

En anka på en gräsmatta bakom ett stängsel.

På sommaren springer ankorna omkring ute, men på vintern bor de i växthuset.

Ett persika på en gren.

Senast uppdaterad