En familj vandrar på en led i skogen.

Vandringsleder

Ovanåkers kommun erbjuder en fantastisk natur med många möjligheter för motion och rekreation.

Flottarleden - Runemo - Söräng

Vandringsled längs Voxnan mellan Söräng och Runemo. Leden som passar hela familjen, är 7 km lång med fina utsiktsplatser och med möjlighet att grilla och fiska. Badbryggor finns efter leden. Möjlighet att övernatta finns i Flottarkojan.
Flottarkojan kan även bokas för fest/övernattning. I närheten av Flottarkojan finns en vildmarksbastu för bokning.

Mer information om Flottarleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flottarledens bastu

Flottarleden går efter Voxnan, en led på ca 7 km.

Eggaspåret (Skålsjögården)

Eggaspåret, som utgår från Skålsjögården på Alfta Finnskog är en vandringsled som kan delas upp i flera olika sträckor, 7,5 km, 10 km, 15 km, 22 km och 30 km. Här tar du dig genom Häsbodalen som blivit riksklassad för sitt unika landskap.

Eggaspåret har fått sitt namn från Egga, som är en kniveggsformad rullstensås längs leden. Den 5,5 km långa ledsträckningen uppe på åsens krön är omvittnad som det finaste vandringsstråket i Ovanåkers kommun. Längs leden finns bevarade kulturbyggnader i form av en komplett torkbastu, en myrslåtterlada, ett före detta skogsstall samt två vindskydd. Leden passerar vallvaktargården Häsbo och Häsbosjön där du kan fiska bland annat röding och leden följer även delvis Häsboån.

Eggaspåret - Karta hos Finnskogarna.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Promenad över åsen vid Eggaspåret med vacker utsikten över vattnet på båda sidor.

Promenad över åsen vid Eggaspåret med vacker utsikten över vattnet på båda sidor.

Svabensverk

17 km MTB/vandring
På 1920-talet anlades cykelstigar i Svabensverk för skogsbrukets behov. År 2012 restaurerades stigarna för att kunna användas som leder för vandring och mountainbike. Leden är idag skyltad cykelstigarna och är 17 km, 13 km följer de gamla cykelstigarna i skogen och 4 km skogsbilsvägar. Följ de gula och röda färgmarkeringarna, efter leden finns flera intressanta kulturmiljöer b la fäboden Gäddviksbo och gårdsplatsen Trögabäcken.

Karta hos Finnskogarna.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ekoparken Grytaberg

Ett smultronställen i skogslandskapet tre mil norr om Edsbyn. Området är 2 700 hektar. Här finns lugnet med tystnaden och stjärnmörker. Aktiviteter: Vandring, bärplockning, fiske och naturfoto. Typiska arter: Tjäder, björn och svavelgul höfjäril. Missa inte: Vattenfallen i Stugsjöströmmen, gården Grytbo med utsikt över sjön Gryten och vandringen längs Grytbergets sydsluttning i blåsippstider. Skyltat från väg 678.

Mer information om Ekoparken Grytaberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturstigen i Voxnabruk

Voxnabruk ligger 15 km väster om Edsbyn. Här kan ni vandra längs Naturstigen som är
3 km i lätt terräng och som är lämplig för hela familjen. Den går delvis på den natursköna åsen Galtryggen. Längs med stigen finns flera skyltar med information om djur och natur i området. Parkera på någon av de anvisade platserna vid Galttjärn eller vid Bygdegården som båda ligger strax bredvid Naturstigen.

Naturstigen i Voxna. Två personer promenerar på rullstensåsen.

Vid naturstigen i Voxna finns informativa skyltar om skog och natur. Perfekt för barnfamiljen!

Gruvleden

9,5 km vandring
En vandringsled som följer gamla stigar och kärrvägar från masugnsruinen i Voxnabruk och upp till den gamla gruvmiljön på Gymåsberget. Leden går genom vacker gammelskog med sällsynta orkidéer och passerar flera gruvhål.

Ormtjärnsbanan

5, 8 och 10 km MTB
Fantastiska MTB-stigar som går över tallhedarna vid Ormtjärn utanför Voxna. 5 km-banan är relativt flack och lättcyklad medan 7,5- och 10 km-barnorna är lite tuffare och mer kuperade.

Homnabanan/Stenatjärnarna

5 km MTB/vandring
Lovordad MTB-bana. Fantastiska naturstigar som går över de vackra omgivningarna med tallhedar, rullstensåsar och flera jätteflyttblock och små tjärnar. Stigarna är också perfekta för den som vill vandra.

två personer som springer i skogen längs en stig

Borgenbanan i Edsbyn

5 km MTB
En fin MTB-bana som är lite mer krävande. Stigarna är riktigt fina och bjuder på tuffa stigningar men också på vacker utsikt.

Kygelvallen

2,5 – 25 km MTB/vandring
Från Kygelvallen utgår både MTB-spår (6 km) och flera motionsspår och vandringsleder som Torparrundan (25 km) och Bergsborundan (16 km). Här finns även en särskild MTB-bana för barn och tillgång till bl.a. toalett/dusch och grillplats.

Vikebergsleden i Alfta

15 & 20 km MTB/vandring
Små, mysiga skogsstigar som mestadels är lättvandrade, men bitvis kuperade. Stora delar av lederna går att cykla med MTB (för vana cyklister). Vid crossbanan i Viken finns en särskild slinga för MTB (ca 4,5 km) markerad med blå pilar.

Finnskogsleden

35 km vandring
Här bjuds du på en härlig vandring genom fina naturreservat med djupa skogar, blånande berg, blöta hjortronmyrar och kulturhistoriska omgivningar. Leden lämpar sig väl för en flerdagarstur.

Häsborundan

5 km vandring
Från Häsbo kan man vandra en kortare del av Eggaspåret längs med Häsbosjön och den kniveggsformade rullstensåsen ”Egga”. Ledsträckningen uppe på åsens krön är omvittnad som det finaste vandringsstråket i Ovanåkers kommun.

Markerade stigar i Ovanåkers kommun

Ovanåkers stigcyklister har kartlagt stigar i Alfta, Edsbyn, Runemo, Skålsjögården och Svabensverk i Ovanåkers kommun. Stigarna och lederna går att använda till cykling, löpning, vandring och vissa av dem för längdskidåkning vintertid. Edsbyns SK-MTB-klubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har jobbat med banorna och märkt ut de olika stigarna.

Kartor över markerade stigar - ovanakersstigcyklister.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kartor över stigar - naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad