Bilder_finnskogsmuseet i Skräddrabo

Utsökta, hållbara och praktiska hantverk i näverflätning. Ett hantverk som har förekommit i hela norra Europa sedan lång tid tillbaka. De äldsta svenska arkeologiska fynden är från äldre järnåldern. Näverflätning har i kulturhistorien och etnologin knutits till finnskogar och finnmarker.

Finnskogsmuseet

Museet med historien om Skandinaviens finnskogar finns i Bygdegården i Skräddrabo, 2,5 mil söder om Alfta och Edsbyn.

Ett ämnesmuseum som är tvärskandinaviskt. Här visas mångfalden i ämnet med kartor, foton, föremål och den största litteratursamlingen. I utställningen finns 150 föremål från Tiveden i söder till lappmarken i norr, från de norrländska kustlandskapen i öster till Norge i väster.

Finnskogsmuseet har också en av de största skogsfinska bok- och artikelsamlingarna. I referensbiblioteket finns 4 000 böcker och häften samt 3000 småskrifter som handlar om skogsfinnarna. Här finns även litteratur från Finland, Delaware, Tornedalen samt Finnmark.

Jag arrangerar guidade visningar i museet eller i de omgivande finnmarkerna även skräddarsydda finnskogskurser eller föredrag efter önskemål.

Välkommen!
Maths Östberg

Bilder i Finnskogsmusset i Skräddrabo

Skogsfinska folktron var naturmysticism och naturen betraktades som ett levande väsen med en själ som var antingen god eller ond, med olika ritualer höll de sig väl med skogsgudarna.

Folder_finnskogsmuseet

Kontakt

Finnskogsmuseet

Skräddrabo Bygdegård
828 95 Viksjöfors
Tfn: 070-566 01 68
E-post: info@finnskogsmuseet.se
Öppettider: www.finnskogsmuseet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad