ÖSA, industrihistoriska museum i Alfta

ÖSA - Industrihistoriska museum

Museet som berättar hur ÖSA utvecklades från att vara en bysmedja till att bli ett världsledande skogsmaskinsföretag.

På Hälsingegården Ol-Anders finns en utställning Ösa:s historia samt några av alla skogsmaskinerna bland annat maskinen Bamse.

År 1913 startade smeden Jonas Östberg en liten bysmedja i Alfta. Där tillverkade han redskap för hanteringen av virke i skogen, bland annat timmerkälkar. Verksamheten utvecklades och fem år senare, 1918, startade det företag som nu heter ÖSA. På 1950-talet började man tillverka skogsmaskiner. Det började med en jordbrukstraktor som försågs med halvband. Den banade väg för den första riktiga skogsmaskinen, Bamse, alla moderna skotares anfader, som lanserades 1957.

ÖSA växte sedan till en jätteindustri med som mest 700 anställda i Alfta, egen skogsteknisk skola och ledande i sin bransch. 1993 stängdes fabriken och tillverkningen flyttades till Finland. Men trots att många arbetstillfällen gick förlorade klarade samhället det på ett bra sätt. En av förklaringarna är att i företaget fanns en stor kompetens bland personalen som efter att fabriken stängde ner utvecklade och startade nya företag på området, även det en intressant del av historien om ÖSA.

Öppetttider

Kontakt

Hälsingegård Ol-Anders - Besökscenter

Runemovägen 6, Alfta
Tfn: 0271-57 777
E-post: tourism@ovanaker.se

ÖSA Historiska Förening webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad