Hälsingegård Ol-Anders

Öppna Hälsingegårdar

Förutom de sju världsarvsgårdarna finns närmare 1 000 hälsingegårdar i landskapet. Många av dem bedriver verksamhet, andra öppnar för besökare på sommaren, vid särskilda tillfällen eller efter överenskommelse.

Världsarvsgården Pallars, Långhed

Pallars är en av de sju gårdarna på Unescos världsarvslista. Den herrgårdslika gården har med sina två flygelbyggnader flera vackra brokvistar och en sängstuga med välbevarat väggmåleri. Motiven är stadsbilder och miljöer från olika delar av Sverige. Den ståtliga mangårdsbyggnaden stod klar 1858 då äldste sonen på gården skulle gifta sig med dottern till Alftas rikaste bonde.

2024
Öppet för dagliga visningar kl 12.00 mellan måndag 24 juni till söndag 11 augusti. Entré: 230 kr/person

Gården är privatägd, vänligen respektera öppettiderna.
Ingen förbokning, kontant/swish

Övriga tider efter överenskommelse:

Göran: 070-578 47 34

Hillevi: 070-675 43 62

Världsarvsgården Jon-Lars, Långhed

Den största hälsingegården, Jon-Lars, är en av de sju gårdarna på Unescos världsarvslista. Jon-Lars byggdes på 1850-talet av två bröder som inredde varsin halva av huset i olika stilar. Brokvisten är unik med sina dubbla pardörrar. Sängstugan har väggmålningar av Svärdes Hans Ersson och inne i gården finns franska tapeter som var den tidens högsta mode.

2024
Öppet för dagliga visningar kl 13.30 mellan måndag 24 juni till söndag 11 augusti.
Entré: 230 kr/person

Gården är privatägd, vänligen respektera öppettiderna.
Ingen förbokning, kontant/swish

Övriga tider efter överenskommelse:
Håkan: 070-317 33 93

Hälsingegård Ol-Anders, Alfta

På Hälsingegård Ol-Anders, som är ett besökscenter, finns mycket att se för alla åldrar. Alltid med fri entré. Varmt välkommen!

  • Information om Världsarvet Hälsingegårdar samt turistinformation och souvenirer.
  • Hälsingegård med förstukvistar i empirestil och interiörmåleri från 1848 i originalskick.
  • Emigrantmuseet där du får följa Erikjansarnas strapatsrika resa från Alfta till Bishop Hill.
  • Industrihistoriska museet som berättar hur ÖSA utvecklades från att vara en bysmedja till att bli ett världsledande skogsmaskinsföretag.
  • Hälgegården - utställningen om seriefiguren Hälge och hans skapare Lars Mortimer.
  • Biosfärområde Voxnadalen - utställning om ett av Sveriges sju biosfärområden.
  • Verkstad för barnens skapande i Barnens Världsarv.
  • På sommaren finns keramiker'n Caroline här i sin verkstad och butik.
  • Sommartid kan ni hälsa på gårdens höns.
  • Café Agnes har öppet under sommaren.

Hälsingegård Löka, Alfta

Löka flyttades till sin nuvarande plats på 1840-talet. Gården är sedan 1950-talet Alftas hembygdsgård med samlingar av föremål som är typiska för orten. Gården Löka består av elva byggnader, varav en smedja. I de tre boningshusen finns väggmåleri i olika stilar - en del daterade 1847. Vid bäcken står Gundbo bys spruthus med utrustning för dåtida brandsläckning och en kornlada med linskäkt.

2024

Öppettider inte fastställt.

Café och visningar.

Hälsingegården Per-Anders, Långhed

Hälsingegården Per-Anders är en k-märkt hälsingegård med ett unikt kulturjordbruk. En äkta levande hälsingegård som drivs ideellt för att bevara starkt utrotningshotade lantraser som ett nordiskt kulturarv ”in situ”. Gården ligger i den vackra och historiska byn Långhed, 6 km från Alfta efter den brunvitskyltade Stora Hälsingegårdars Väg. I byn finns även två av Världsarvsgårdarna utsedda av UNESCO. Hälsingegården visar sambandet mellan människa, djur, natur och kultur och visar även ett klimatsmart sätt att leva. De samarbetar med riksorganisationer och andra ideella föreningar enligt internationella riktlinjer för främjande av biologisk mångfald.

2024

Öppettider inte fastställt.

Hälsingegård Mårtes, Edsbyn

Mårtes, Edsbyns hembygdsgård består av ett trettiotal byggnader i centrala Edsbyn. Huvudbyggnaden med sin för trakten typiska brokvist flyttades hit 1921. Därefter har gården utökats med bland annat en fäbod. På gården finns flera rum med hälsinge- och dalmåleri från både 1700- och 1800-talen. Den vackert målade herrstugan väcker mest uppmärksamhet med sitt skolade 1700-talsmåleri.

2024
Öppettider inte fastställt.

Hälsingegård Hansers, Alfta

I herrstugan finns måleri från 1800-talet av dalmålaren Svärdes Hans Ersson. I ett golv i parstugan gjordes 1964 ett fynd av målade bonader på linneväv, de äldsta från 1400-talet. Bonaderna har övervägande bibliska motiv, bland annat hämtade ur Esters bok, och återfinns idag på Hälsinglands museum. Gården erbjuder boende med sex bäddar i timmerbyggnad från 1875. Fullt utrustat kök samt dusch och toalett. För övernattande gäster ingår guidning. Loppis på logen.

2024

Öppettider inte fastställt.

 

Med reservation för eventuella ändringar.

Mer information om hälsingegårdarna och världsarvet

Senast uppdaterad